Corp

Sensibilitatea dentară cauzată de frig – ce e de făcut

Odată cu venirea sezonului rece, ne reamintim de un vechi „prieten” cu care, cel mai probabil, cei mai mulți dintre noi am făcut cunoștință: sensibilitatea dentară cauzată de frig. Dr. stomatolog Alexandra Mircea vorbește despre ce cauzează sensibilitatea dentară, dar și cum putem coopera cu senzația de disconfort.

Ce este sensibilitatea dentară 

Durerea de dinți pe care o resimțim iarna apare, de fapt, din trei motive:

  • sensibilitate dentară
  • altitudine ridicată
  • traume dentare

Cea mai răspândită cauză pentru durerea de dinți din sezonul rece este sensibilitatea dentară, care apare atunci când smalțul dentar este deteriorat, expunând dentina – acesta este stratul care acoperă nervii. 

Când este expusă, dentina ne supune unor dureri care apar atunci când mâncăm anumite alimente (prea picante, dulci, fierbinți sau reci) sau atunci când suntem expuși aerului rece. 

Însă nu ne putem auto-diagnostica cu sensibilitate dentară: este vital să ne vizităm stomatologul pentru diagnostic. Sensibilitatea dentară în sezonul rece este semnul unor alte afecțiuni, printre care și gingivita, o albire dentara incorectă (realizată acasă), dar și existența unor dinți ciobiți sau fracturați. 

Cum se tratează sensibilitatea dentară

Primul pas în tratamentul sensibilității dentare? Vizita la stomatolog. Iar mai apoi acesta va decide tratamentul potrivit ție, în funcție de cauza sensibilității. Printre posibilele scheme de tratament se numără: 

  • „Acoperirea cu grefe a dinților unde s-a retras gingia – astfel vei scapă și de sensiblitate, dar vei proteja și dinții și restul gingiilor
  • Repararea cariilor, a dinților ciobiți
  • Tratament desensibilizant – canaliculele prin care vin terminațiile nervoase către suprafața smalțului vor fi acoperite, obturate cu diferite substanțe. Aceasta va determina scăderea sau chiar dispariția discomfortului simțit.
  • Realizarea unei gutiere pentru bruxism – printre bruxism cauze se numără anxietatea, iar încleștarea inconștientă a dinților conduce către sensibilitate dentară.” – dr. Alexandra Mircea

Cum ținem sub control sensibilitatea dentară

Până ce ajungi în cabinetul medicului stomatolog (pentru că sperăm că deja te-ai programat), poți ține sub control sensibilitatea dentară schimbându-ți câteva dintre obiceiurile pe care le ai. Începe prin introducerea unei paste de dinți cu fluor, care targetează întocmai sensibilitatea dentară. 

Și tot în ce privește rutina de îngrijire orală, înlocuiește-ți periuța de dinți cu una cu perii (foarte) moi, pentru că cele cu perii tari nu vor face decât să îți provoace și mai mult disconfort. Ține cont și de următoarele bune-practici:

  • nu uita de apa de gură (tot cu fluor) în rutina de îngrijire orală
  • acordă o atenție sporită dietei: evită băuturile acide, citricele, alcoolul, dar și iaurtul – acestea se comportă ca niște agenți erozivi, sporind durerea dentară
  • bea câteva guri de apă după fiecare masă
  • evită să vorbești atunci când ieși afară și aerul este rece și nu uita să îți acoperi gura cu un fular / eșarfă, atunci când este posibil.

Chiar daca sensibilitatea dentară nu este o urgență stomatologică, este o afecțiune care nu ne lasă să ne trăim firesc viața, pentru că ne aduce extrem de mult disconfort. Din acest motiv, îți propunem asta: nu mai ignora sensibilitatea orală provocată de frig (și) iarna asta – mergi la stomatolog pentru identificarea cauzei și tratamentului potrivit.