Energia verde din Europa promite că poate deveni în curând mai ieftină decât cea tradițională. Dar acest lucru nu va include și costurile pentru capacitatea noilor stații de generare.
Se pare că infrastructura de gestionare a deșeurilor nu a ținut pasul cu creșterea rapidă a producției de energie solară în multe state ale lumii.
În timp ce noi, românii, nici nu ne-am instalat panouri solare pe scară largă, alții deja le înlocuiesc pe cele deja învechite!
Dacă unele state UE deja își fac probleme legate de reciclarea panourilor solare vechi pe care deja le înlocuiesc, noi nici măcar nu am ajuns în faza în care să le montăm (decât într-o foarte mică proporție, cam de 3 ori mai puțin decât restul țărilor membre). Conform specialiștilor din domeniu, ar fi trebuit că în 2021 să recuperăm pe repede înainte aproximativ 14 ani în care nu prea ne-a preocupat subiectul, iar acum, criza de energie ne-a prins total descoperiți. Așa cum ne prind pe noi toate crizele: economică, sanitară, financiară!
Totuși, ca să ne referim la statele UE premiante care deja au depășit 10% din totalul producției lor de energie prin folosirea soarelui în generarea acesteia, ele chiar se gândesc serios la modul de reciclare a panourilor solare deja depășite din punct de vedere tehnologic.
Capacitatea de reciclare a industriei chiar nu a anticipat un astfel de aflux de deșeuri speciale. Volumul stimulentelor financiare pentru investiții în prelucrarea materiilor prime secundare din energia solară nu este încă foarte mare. Deși panourile conțin și o cantitate mică de materiale prețioase precum argintul, cele mai multe dintre ele sunt realizate din sticlă, un material (încă) foarte ieftin. Durata lungă de viață a panourilor solare împiedică, de asemenea, inovațiile de anvergură în acest domeniu.
Mai mult decât atât, pentru ca provocările viitorului să fie și mai mari, costurile de procesare directă sunt doar o mică parte a problemei. Panourile solare sunt echipamente fragile, dar voluminoase, adesea instalate pe acoperișurile clădirilor rezidențiale. Pentru a le îndepărta cu grijă, sunt necesari lucrători special instruiți pentru a efectua această activitate relativ nouă.
Cele mai citite articole
În plus, panourile solare pot fi considerate ca făcând parte din categoria extinsă a deșeurilor periculoase în unele țări europene din cauza cantității mici de metale grele pe care le conțin (cadmiu, plumb s.a.m.d.). Iar includerea în această grupa implică automat și o întreagă serie de restricții costisitoare, pentru că deșeurile periculoase pot fi transportate doar în anumite momente, în autovehicule autorizate, de-a lungul unor rute speciale. Totodată, trebuie depozitate în locuri clar determinate, nu aruncate la întâmplare.
Sintetizând cele de mai sus, putem spune că apar cheltuieli neașteptate care pot scădea într-o anumită măsură atractivitatea producerii de energie solară.
Viitorul energiei solare în următoarea perioadă
Conform specialiștilor internaționali, până în 2035, numărul panourilor solare înlocuite va depăși numărul de unități vândute de circa 2,5 ori (pe măsură ce panourile noi vor deveni tot mai performante). La rândul său, acest lucru poate duce la faptul că tarifele la energie electrică vor crește de circa 4 ori în comparație cu prognoza actuală.
Norocul nostru este că până ne vom produce noi o cantitate foarte mare de energie solară vor apărea și tehnologii de reciclare competitive. Sau poate vom ajunge să folosim mult visată „free energy” în următorul deceniu.
Revenind la realitatea de acum, guvernele sunt entitățile care vor decide cine va suporta costurile eliminării deșeurilor, ținând cont și de reglementările internaționale. Uniunea Europeană a adoptat deja o directiva privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), act normativ care oferă baza legală pentru reciclarea și eliminarea deșeurilor electronice în statele membre.
Cheltuielile necesare realizării unei infrastructuri adecvate pentru procesarea panourilor solare ce se înlocuiesc sunt o parte integrantă a proiectelor de cercetare și dezvoltare, care se referă în prezent la așa-zisă energie curată, care poate polua și ea într-o oarecare măsură mediul..
Oricum, până când noi ne vom face griji legate de reciclarea panourilor solare, cea mai mare grijă este momentan legată de cum vom putea achita facturile din această iarnă.
O metodă ar fi schimbarea furnizorului de energie electrică. Vezi ofertele propuse de cez.ro!