Tocănița de pui este un preparat culinar reconfortant și gustos, cu rădăcini adânci în bucătăria tradițională. Această mâncare presupune gătirea bucăților de pui, de obicei cu os, într-un sos aromat și bogat, împreună cu legume, condimente și ierburi proaspete. Tocănița de pui este apreciată pentru gustul său savuros și textura fragedă a cărnii, care devine suculentă datorită gătirii lente și îmbibată cu aromele ingredientelor din sos.
Rețeta Clasică de Tocăniță de Pui:
Ingrediente:
- 1 kg de carne de pui (piept, pulpe sau aripi), tăiată în bucăți
- 2 cepe mari, tocate fin
- 3-4 căței de usturoi, mărunțiți
- 2 morcovi, tăiați rondele
- 2 cartofi, tăiați cuburi
- 1 ardei gras (roșu sau verde), tăiat cuburi
- 400 g de roșii tocate sau roșii proaspete, tăiate cuburi
- 200 ml de supă de pui
- 2 linguri de ulei sau unt
- 1 linguriță de boia de ardei dulce
- 1 linguriță de cimbru uscat
- Sare și piper după gust
- Pătrunjel proaspăt tocat pentru garnitură
Instrucțiuni:
- Într-o cratiță mare, încălziți uleiul sau untul la foc mediu și căliți ceapa și usturoiul până devin aurii.
- Adăugați carnea de pui și rumeniți-o până devine albă.
- Adăugați morcovii, cartofii și ardeiul gras și gătiți-le timp de câteva minute.
- Adăugați roșiile tăiate sau roșiile tocate din conservă, boiaua de ardei dulce, cimbrul, sare și piper. Amestecați bine.
- Turnați supa de pui peste ingredientele din cratiță. Acoperiți și lăsați să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când carnea și legumele sunt gătite și tocănița a devenit mai densă.
- Aromatizați cu sare și piper după gust și presărați pătrunjel proaspăt peste tocănița de pui înainte de servire.
Rețetă de Tocăniță de Pui cu Ciuperci:
Ingrediente:
- 1 kg de carne de pui (piept sau pulpe), tăiată în bucăți
- 500 g de ciuperci, feliate
- 2 cepe mari, tocate fin
- 3-4 căței de usturoi, mărunțiți
- 200 ml de supă de pui
- 200 ml de smântână
- 2 linguri de ulei sau unt
- 1 lingură de făină
- 1 linguriță de cimbru uscat
- Sare și piper după gust
- Pătrunjel proaspăt tocat pentru garnitură
Instrucțiuni:
- Într-o cratiță mare, încălziți uleiul sau untul la foc mediu și căliți ceapa și usturoiul până devin aurii.
- Adăugați carnea de pui și rumeniți-o până devine albă.
- Adăugați ciupercile feliate și gătiți-le până se înmoaie și își pierd apa.
- Presărați făina peste ingredientele din cratiță și amestecați bine pentru a forma o pastă.
- Turnați supa de pui și smântâna și amestecați până se formează un sos cremos.
- Aromatizați cu cimbru, sare și piper după gust.
- Lăsați tocănița să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-30 de minute sau până când carnea este gătită și sosul s-a îngroșat.
- Presărați pătrunjel proaspăt tocat înainte de servire.
Rețetă de Tocăniță de Pui cu Măsline și Lămâie:
Ingrediente:
- 1 kg de carne de pui (piept sau pulpe), tăiată în bucăți
- 1 ceapă mare, tocată fin
- 3-4 căței de usturoi, mărunțiți
- 200 g de măsline verzi sau negre, fără sâmburi
- Coaja rasă și sucul de la o lămâie
- 200 ml de supă de pui
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță de cimbru uscat
- Sare și piper după gust
- Pătrunjel proaspăt tocat pentru garnitură
Instrucțiuni:
- Într-o cratiță mare, încălziți uleiul de măsline la foc mediu și căliți ceapa și usturoiul până devin aurii.
- Adăugați carnea de pui și rumeniți-o până devine albă.
- Adăugați coaja rasă și sucul de lămâie, măslinele și cimbrul. Amestecați bine.
- Turnați supa de pui și lăsați tocănița să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-30 de minute sau până când carnea este gătită și sosul are o consistență groasă.
- Aromatizați cu sare și piper după gust.
- Presărați pătrunjel proaspăt tocat înainte de servire.
Rețeta de Tocăniță de Pui cu Ciuperci și Smântână
Ingrediente:
- 1 kg de carne de pui (piept sau pulpe), tăiată în bucăți
- 500 g de ciuperci, feliate
- 2 cepe mari, tocate fin
- 3-4 căței de usturoi, mărunțiți
- 200 ml de supă de pui
- 200 ml de smântână
- 2 linguri de ulei sau unt
- 1 lingură de făină
- 1 linguriță de cimbru uscat
- Sare și piper după gust
- Pătrunjel proaspăt tocat pentru garnitură
Instrucțiuni:
- Într-o cratiță mare, încălziți uleiul sau untul la foc mediu și căliți ceapa și usturoiul până devin aurii.
- Adăugați carnea de pui și rumeniți-o până devine albă.
- Adăugați ciupercile feliate și gătiți-le până se înmoaie și își pierd apa.
- Presărați făina peste ingredientele din cratiță și amestecați bine pentru a forma o pastă.
- Turnați supa de pui și smântâna și amestecați până se formează un sos cremos.
- Aromatizați cu cimbru, sare și piper după gust.
- Lăsați tocănița să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-30 de minute sau până când carnea este gătită și sosul s-a îngroșat.
- Presărați pătrunjel proaspăt tocat înainte de servire.
Rețeta de Tocăniță de Pui cu Legume la Cuptor:
Ingrediente:
- 1 kg de carne de pui (piept sau pulpe), tăiată în bucăți
- 2 cepe mari, tocate fin
- 3-4 căței de usturoi, mărunțiți
- 2 morcovi, tăiați rondele
- 2 cartofi, tăiați cuburi
- 1 ardei gras (roșu sau verde), tăiat cuburi
- 400 g de roșii tocate sau roșii proaspete, tăiate cuburi
- 200 ml de supă de pui
- 2 linguri de ulei sau unt
- 1 lingură de boia de ardei dulce
- 1 linguriță de cimbru uscat
- Sare și piper după gust
- Pătrunjel proaspăt tocat pentru garnitură
Instrucțiuni:
- Într-o cratiță sau tigaie care poate fi folosită și în cuptor, încălziți uleiul sau untul la foc mediu și căliți ceapa și usturoiul până devin aurii.
- Adăugați carnea de pui și rumeniți-o până devine albă.
- Adăugați morcovii, cartofii și ardeiul gras și gătiți-le timp de câteva minute.
- Adăugați roșiile tăiate sau roșiile tocate din conservă, boiaua de ardei dulce, cimbrul, sare și piper. Amestecați bine.
- Turnați supa de pui peste ingredientele din cratiță. Acoperiți cratița și transferați-o în cuptorul preîncălzit la 180°C. Lăsați să fiarbă timp de aproximativ 45-60 de minute sau până când carnea și legumele sunt gătite și tocănița a devenit mai densă.
- Aromatizați cu sare și piper după gust și presărați pătrunjel proaspăt tocat înainte de servire.
Aceste rețete de tocăniță de pui sunt perfecte pentru a vă bucura de o masă reconfortantă și savuroasă.