Stiri

Centrală termică pe gaz vs. centrala electrică – care este cea mai bună metodă de încălzire a unei case

La întrebarea “care este cea mai buna metoda de incalzire a unei case?”, răspunsul diferă de la un proprietar la altul şi presupune o suită de criterii de care trebuie să se ţină cont în acest sens. Centrala electrică sau centrală pe gaz sunt principalele metode de încălzire moderne ale unei locuinţe, atât în zona rurală, cât şi în zona urbană, în timp ce centrală termică pe lemne sau pe peleti este mai puţin întâlnită mai leş în zonele urbane. 

Cert este că încălzirea locuinţei cu ajutorul unei centrale este eficientă şi uşor de controlat, este ecologică, preferată de jumătate de secol mai ales în ţările cu climate temperate din Europa, din Asia şi din America de Nord. Prin instalarea centralei termice, se păstrează temperatura din locuinţa la varianta dorită de către proprietari şi la standardul OMS, proprietarii vor evita gripă, răcelile, artrită sau alte afecţiuni, graţie asigurării unui mediu mai sănătos. 

Modul de funcţionare al unei centrale termice

Centrala termica pe gaz dar şi celelalte tipuri de centrale termice au o modalitate relativ simplă de funcţionare ce se  bazează pe:

  • panoul de control al centralei;
  • programatorul ce permite setarea orei la care se doreşte ca centrală să pornească. Se poate seta pornirea încălzirii odată sau de două ori pe zi, sau în mod continuu, cu câteva zeci de minute înainte ca proprietarii să ajungă acasă. Există programator digital sau de tip ceas;
  • termostatul de ambient, care este folosit pentru a stabili temperatura în locuinţă, lucru realizat prin identificarea temperaturii din jurul termostatului şi se montează de regulă în living sau în hol. Când aerul din jurul termostatului ajunge la temperatura setată, lansează un semnal către pompa de încălzire a centralei şi cazan, după care se opreşte fluxul de apă fierbinte din ţevi şi se răcesc caloriferele;
  • robinetele sau supapele cu termostat pentru corpurile de încălzire, montate pe caloriferele individuale şi cu rolul de a controla temperatura camerei în care se afla.

Centrala termică pe gaz vs. centrala electrică

Centrala electrică este o variantă de încălzire bună şi eficientă pentru garsoniere şi apartamente mici, ce presupune transformarea fiecărui kw în căldură. Centralele electrice încălzesc în siguranţă casă, fiind folositoare în casele cu un necesar termic redus, având costuri de instalare mici şi silenţiozitate maximă. Practic, locuinţa se încălzeşte în câteva minute de la pornirea sistemului indiferent cât de rece este afară. Centrala electrică necesita costuri de întreţinere şi de funcţionare ridicate, fiind o variantă deloc eficientă pentru casele cu suprafeţe mari sau unde se consuma multă căldura sau apă caldă.

Centrala termică pe gaz, pe de altă parte, este o soluţie foarte bună când locuinţa dispune de o suprafaţă mare. Sistemul funcţionează la fel ca şi centrala electrică, fiind mult mai convenabilă, mai eficientă, presupunând costuri mici şi presupunând un control uşor cu ajutorul unui termostat. În plus, centrală termică pe gaz are o durată de viaţă mai mare şi este ideală pentru suprafeţele mari, deşi instalarea de la zero poate fi costisitoare.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *