Stiri

Surse naturale de proteine pentru vegetarieni şi nu numai

Proteinele sunt substanţe foarte importante pentru sănătate. În general, proteinele se iau din carne şi produse pe bază de carne, însă există numeroase fructe si legume bogate in proteine care nu numai că nu îngrașă şi nu fac rău organismului, ci permit consumatorilor să adopte o dietă vegetariană sau vegană. 

Proteinele de origine vegetală sunt la fel de eficiente ca şi cele de origine animală, la fel de bune, furnizând energia de care organismul are nevoie pe toată durata zilei şi conferind starea de saţietate, astfel încât se recomandă şi celor care vor să slăbească sau să îşi crească masă musculară.

Alimente cu un nivel crescut de proteine 

Pe lângă carnea de pui, de porc sau de vită, ori de alte animale sau păsări, surse bogate în proteine mai pot fi considerate:

  • soia, unul din cele mai bogate alimente vegetale în vitamine, minerale, proteine, şi mai ales fibre;
  • ciupercile, care se aseamănă la gust cu carnea, dar nu conţin colesterol, ci conţin o cantitate mare de proteine;
  • lintea, o sursă excelentă de proteine care ajuta chiar şi sistemul nervos şi tranzitul intestinal şi scade colesterolul rău;
  • fasolea boabe, legumă perfectă şi plini de fibre şi proteine, cea neagră sau roşie fiind mai bogată în antioxidanţi decât fasolea albă;
  • năutul, bogat în minerale, vitamine şi fibre;
  • broccoli, cu un conţinut ridicat de 20% proteine vegetale de calitate;
  • piersicile, fructe pufoase şi aromate, o sursă sigură de proteine şi de vitamine;
  • zmeură, un fruct sălbatic sănătos, gustos, bogat în antioxidanţi, vitamine şi minerale, dar mai ales în proteine;
  • bananele şi portocalele, cele mai apreciate fructe exotice de la noi, populare în timpul iernii, care asigură o mare parte din valoarea zilnică recomandată de proteine;
  • cireşele, fructe de sezon care acoperă necesarul zilnic de proteine dacă sunt consumate în cantităţi moderate;
  • avocado, poate ce mai gustos şi mai sănătos dintre fructele preferate de vegetarieni, care conţine proteine, fibre, minerale şi antioxidanţi;
  • aronia. Pentru cine se întreabă “ce este aronia?”, răspunsul este extrem de simplu. Aronia este un fruct rotund, mic, arbustul fiind originar din America de Nord, cu un gust stringent, plin de vitamine, nutrienţi şi proteine. 100 de grame de fructe de aronia conţin 4 grame de proteine, dar şi vitamina C;
  • rodia, originară din Iran, un fruct minune, fiind bogat în antioxidanţi şi în proteine. Un singur fruct de rodie conţine 5 grame de proteine;
  • spanac, o plantă leguminoasă foarte sănătoasă şi foarte accesibilă, ce poate fi consumată crudă, în salate, în tocănițe sau piureuri, cu ou şi usturoi;
  • varza de Bruxelles, o sursă impresionantă de fibre, proteine şi vitamine, 100 de grame de varză de Bruxelles conţinând 4 grame de proteine;
  • mazăre, o legumă foarte bogată în proteine, vitamine şi fibre, foarte preţioasă şi versatilă, fiind folosită în supe, n tocănite sau cu orez;
  • cartof, una din legumele foarte bogate în proteine, în fibre dietetice şi în vitamina B6.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *