Mai este foarte puțin timp până va începe un nou an şcolar, iar contextul actual este încă unul aflat sub semnul întrebării din cauza apariţiei unui nou val al pandemiei de Covid19. Deși se vorbește despre începerea cursurilor cu prezenţa fizică la ore, incertitudinea planează în aer. Astfel, orice măsură care are rolul de a preveni răspândirea virusului este foarte importantă pentru desfășurarea cursurilor într-un mod cât mai aproape de normal.
În acest caz, lămpile UV produse și distribuite de BIOCOMP sunt o soluție foarte bună pentru dezinfectarea suprafețelor și aerului, care nu prezintă riscuri pentru copii sau personal. Avantajul acestor dispozitive biocide este acela că nu eliberează mirosuri puternice și nu produc efecte negative pentru oameni. Ba mai mult, aceste lămpi pot fi puse în funcțiune pe timpul nopții, când nu este nimeni în încăpere, iar dimineața copiii pot intra în mod normal la ore.
Cum acţionează lămpile UV?
Lampile bactericide UV utilizează lumina ultravioletă UV-C pentru dezinfectare. Aceste radiații UV-C sunt foarte eficiente în ceea ce privește distrugerea microorganismelor patogene, cum sunt virusurile, bacteriile, sporii de mucegai și chiar viermii paraziți.
Cele mai citite articole
Cum realizează acest lucru? Radiațiile UV-C emise de lămpile biocide pătrund în interiorul celulei microorganismelor, distrugând ADN-ul acesteia. Acestea devin astfel inofensive pentru organism deoarece le este distrusă capacitatea de a se multiplica, infecta sau de a se dezvolta într-o nouă gazdă. Astfel această tehnologie este foarte importantă pentru protejarea oamenilor împotriva infectării cu o mulțime de virusuri și bacterii.
Care sunt avantajele și dezavantajele lămpilor UV?
În principal, lămpile UV dezinfectează rapid, ușor și eficient, fără să fie necesar vreun alt efort pentru a se realiza acest proces. Dar beneficiile pe care acestea le au sunt, în realitate, mult mai multe, unele dintre cele mai importante fiind:
- economie și eficiența ridicată – prețul unor astfel de dispozitive biocide este foarte avantajos, iar eficiența este de până la 99,99%;
- prietenoase cu mediul și inofensive pentru oamenii – lămpile UV nu generează compuşi chimici sau alte reziduuri care să afecteze mediul înconjurător. În plus, dacă se evită contactul direct cu lampa UV-C pentru suprafețe în timp ce funcționează, aceasta nu afectează în niciun fel oamenii;
- au un spectru larg – adică orice microorganism care are în componenţa sa ADN sau ARN va fi distrus de efectul radiațiilor UV-C;
- dezinfectează rapid, la câteva secunde de la pornirea lămpii, fiind un procedeu non-toxic;
- elimina chiar și alergenii dintr-o încăpere.
Lămpile UV au și câteva dezavantaje, printre faptul că intensitatea luminii se diminuează odată ce se depărtează de lampa, la fel și efectul acesteia. De aceea, se recomandă ca în achiziționarea lămpii să se țină cont de suprafața de dezinfectare. De asemenea, un alt dezavantaj se referă la faptul că lumina UV nu trece eficient prin materialele organice, motiv pentru care este necesară o curăţare în prealabil a încăperii. Totuși, avantajele pe care le au lămpile UV depășesc cu mult aceste dezavantaje, motiv pentru care ele rămân o soluție eficientă pentru dezinfectarea spațiilor din instituțiile de învățământ.