Stiri

Liposuctie pentru un corp mai frumos si pentru sanatate

Liposuctia este o corectie chirurgicala a contururilor corpului, prin indepartarea depunerilor de grasime prin aspirare cu vid. Operatia de liposuctie este utilizata in principal pentru formele locale de obezitate asociate cu incalcarea contururilor corpului. Cel mai adesea la femei, exista o deformare a coapselor, depuneri de grasime pe suprafata laterala interioara a articulatiei genunchiului, depuneri pe coapsa, suprafetele anterioare si laterale ale abdomenului. Unele femei mai in varsta au o „cocoasa” cervicala, care se formeaza datorita acumularii de tesut gras la baza gatului in spate si intre omoplati. 

Barbatii au propriile zone problematice: gat, spate, piept, asa-numitele „flancuri” sau zone laterale ale abdomenului, regiunea lombara deasupra feselor, transformandu-se uneori intr-un fel de colac de salvare. Liposuctia este o modalitate eficienta de a scapa de „decoratiunile” locale mentionate mai sus, mai ales cand vine vorba de grasimea dependenta de hormoni, care cu incapatanare nu vrea sa-si paraseasca habitatul.

Esenta operatiei este corectarea chirurgicala prin indepartarea depozitelor de grasime. Utilizand aspiratia sub vid prin incizii mici ale pielii, depozitele de grasime localizate sunt indepartate. Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale.

Tipuri de liposuctie

Liposuctie sub vid. Aceasta este cea mai veche metoda. Chirurgul lucreaza manual si multe depind de calificarile sale. Instrumentele speciale sunt introduse prin mici incizii sub piele, grasimea subcutanata este lichefiata si apoi indepartata cu ajutorul unui vid (aspirat). Metoda este traumatica: se presupune ca timp de doua luni de la operatie, pacientul va purta lenjerie intima speciala si bandaje.

Liposuctie cu ultrasunete. In timpul acestei operatii, grasimea este distrusa folosind ultrasunete. Metoda permite eliminarea unei cantitati destul de mari de grasime, dar provoaca leziuni ale tesutului termic. Vindecarea se desfasoara destul de incet, iar lenjeria de corp speciala trebuie purtata pana la o luna.

Lipomodelare. Este cea mai moderna operatie. Grasimea este descompusa de curenti de inalta frecventa si eliminata prin punctii mici. Se recomanda purtarea bandajelor timp de doua saptamani dupa operatie. Aceasta metoda nu necesita spitalizare si poti merge la serviciu dupa doua, trei zile de la operatie.

Cine ar trebui sa faca liposuctie?

Chirurgii nu recomanda liposuctia daca esti supraponderal. Daca ai slabit si doresti sa iti completezi munca cu modelarea chirurgicala a corpului, trebuie sa te mentii la aceeasi greutate timp de cel putin sase luni si abia apoi trebuie sa te decizi pentru operatie. Asadar, speranta „de a merge si taia totul” va ramane probabil speranta.  

Cu toate acestea, nu se poate nega ca uneori liposuctia este utilizata in tratamentul obezitatii – in acest caz, aspirarea grasimilor este utilizata ca masura a disperarii si nu isi urmareste deloc scopul de a corecta conturul corpului. In caz de ineficienta a metodelor de tratament conservatoare (dieta, terapie medicamentoasa, fitness etc.), se efectueaza liposuctie in serie, care este mai probabil nu sa elimine defectele conturului corpului, ci sa reduca greutatea corporala a pacientului.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *