Uncategorized

Povestea apariției capsulelor de cafea: invenția unui elvețian tachinat de soția italiancă

Capsulele de cafea sunt una dintre cele mai noi inovații care te ajută să prepari o cafea sau un espresso rapid și mult mai ușor. Nu o să îți vină să crezi cum au apărut capsule cafea, devenite astăzi unele dintre cele mai cunoscute gadget-uri moderne din bucătărie.

De la o tachinare la provocare 

Capsulele de cafea au fost produse inițial de Nespresso, invenția confruntându-se la un moment dat cu nenumărate bătălii în instanță privind brevetele și licențele.

Originile inventării capsulei de cafea datează de la mijlocul anilor 1970. Érik Favre, un inginer care lucra la sediul Nestlé din Elveția, inițialîn departamentul de ambalare al companiei. Scopul lui nu a fost să-și facă un nume în firmă, ci pur și simplu își dorea să facă ceva total diferit.

Se pare că soția sa italiancă, Anna-Maria, l-a tachinat continuu pe Érik Favre  în legătură cu modul în care elvețienii preparau espresso. Îi spunea mereu că versiunea elvețiană avea un gust fad în comparație cu espressoul italian.

„Am vrut să-i demonstrez soției mele că sunt capabil să fac espresso-ul suprem”, declara Favre într-un interviu, în 2020.

Tachinările din partea soției au fost pentru Érik ca o provocare de a realiza cel mai bun espresso și a o face să înceteze cu glumele pe care el le luase foarte în serios. Acest lucru a dus la un plan care i-a adus un loc de muncă la Nestlé.

Dincolo de sarcasmul și mândria pentru moștenirea ei italiană, soția lui Érik Favre nu avea de unde să bănuiască că planul soțului ei va schimba lumea cafelei.

A descoperit secretul într-o vizită la Roma

Erik a început totul printr-o călătorie în Italia. Fără să știe Anna-Maria, acesta a avut curiozitatea să descopere cum o cafea boabe ajunge să se transforme într-un espresso atât de special ca cel italian.

Cele mai citite articole

A gustat espresso din multe cafenele din toată Italia, dar un popas la Roma avea să îl facă să se oprească din căutări. Aici a găsit o locație cunoscută sub numele de Cafés Sant’ Eustachio, la care clienții stăteau la coadă, o coadă care se întindea până afară, dincolo de colț. Érik trebuia să știe ce făcea acel espresso atât de popular.

Odată ce a primit o ceașcă cu acel espresso misterios, a fost fascinat de gustul, textura și calitatea acestei cafele preprate în cafeneaua din Roma. De asemenea, și-a concentrat atenția pe una dintre mașinile de cafea de stil mai vechi, cu patru pistoane, considerate astăzi adevărate antichități.

Cafeneaua era condusă și administrată de un bărbat pe nume domnul Eugenio. Metoda lui de a prepara espresso era foarte diferită de a celorlalți, care foloseau o singură pompă pentru a presuriza cafeaua în timp ce era extrasă.

Domnul Eugenio folosea o metodă prin care pompa pistonul mașinii de făcut espresso de 3 sau 4 ori. Acest lucru adăuga presiune suplimentară și mai mult aer în espresso, creând o cremă mai groasă și mai spumoasă. Fiind inginer, Érik a înțeles atunci că adăugarea de aer în espresso creștea oxidarea aromelor și permitea extragerea în continuare a uleiurilor esențiale.

Întors la Nestlé, într-un an, Érik, cu ajutor din partea colegilor de la departamentul de cercetare și dezvoltare, a construit prototipul de mașină de făcut espresso.

O invenție care i-a lăsat reci pe cei de la Nestlé 

Érik și-a dezvăluit cu mândrie invenția șefilor de la Nestlé, care s-au limitat doar să îl felicite, nearătându-se interesați de espressorul lui. Compania Nestlé nu avea nevoie de un espressor, cu atât mai puțin să investească bani în dezvoltarea unui aparat precum acesta.

În ciuda acestui eșec, Érik nu i-a dezvăluit, timp de 10 ani, soției nimic despre mașina de cafea și noua sa metodă de preparare a espresso-ului. Și-a propus să fie un angajat dedicat și munca lui avea să dea roade într-un final. Următoarea fază a invenției lui Favre a început în 1985, când directorul șef de la sediul elvețian al Nestlé, Helmut Maucher, i-a dat lui Érik puțină speranță. Se pare că Helmut a simțit că este timpul ca un nou produs să apară pe piața cafelei.

Directorul i-a dat lui Érik aprobarea pentru a începe oficial un nou proiect numit Nespresso. Primele capsule de cafea aveau să ajungă la scurt timp pe piață în anul următor, în 1986. Desigur, soția lui Érik a fost șocată să afle vestea că soțul ei a ținut un secret față de ea timp de 10 ani. 

Cele mai citite articole