Diverse

Obiectivele si provocările sigurantei la locul de muncă

Munca este un domeniu esential al vietii noastre, ocupand o parte semnificativă din timpul nostru zilnic. Iar locul de muncă trebuie să fie, inainte de toate, un loc sigur, un loc in care să nu fie nevoie să iti asumi riscuri pentru sănătate. 

Acestea există totusi, oricare ar fi domeniul de activitate, unele fiind mai ridicate decat altele. Securitatea si siguranta in muncă sunt, din acest punct de vedere, esentiale, asadar iată care sunt obiectivele si provocările cu care te poti confrunta in acest sens. 

Ce implică siguranta la locul de muncă?

Conceptul de sigurantă la locul de muncă este intr-o continuă evolutie, insă dintotdeauna a fost legat de riscurile existente. Intr-adevăr, nu toate locurile de muncă sau activitătile profesionale desfăsurate prezintă acelasi grad de risc, acesta evoluand in functie de misiunile si sarcinile pe care le au angajatii, insă este important ca toti angajatii să fie protejati. 

Ce obiective sunt vizate?

Cele mai citite articole

Obiectivul principal al securitatii in munca este reprezentat de asigurarea securitatii fizice si morale a angajatilor in timpul muncii. Nu este vorba despre simpla semnare a unei fise ssm, ci despre ce prevede aceasta, respectiv un mediu de lucru sigur pentru angajati, stabilirea echipamentului necesar pentru indeplinirea sarcinilor fara ca sanatatea acestora sa fie afectata, un mediu de lucru sanatos din toate punctele de vedere. 

Beneficiile instruirii angajatilor in vederea securitatii in munca

Siguranta muncii inseamna a oferi ceva, dar si a castiga. Evolutia intr-o lume a muncii capabila sa le garanteze tuturor sa nu sufere prejudicii fizice sau morale in contextul muncii angajatilor si sa fie productivi.

Mai mult decat atat, o companie care asigura protectia necesara angajatilor reduce in mod considerabil concediile medicale, accidentele de munca sau riscul de burnout. Insa beneficiile oferite de luarea masurilor de siguranta si de instruirea in acest sens nu sunt menite sa serveasca doar angajatilor, ci si angajatorilor. Anumite reglementari implementate in acest sens urmaresc obtinerea de beneficii comune.

Daca pentru angajati beneficiile se refera la o sanatate fizica si psihica buna, la implinirea personala, pentru angajatori exista interese la nivel productiv si financiar. Angajatii care sunt sanatosi si se simt bine vor fi mai productivi, iar angajatorii nu mai trebuie sa suporte costurile legate de concedii medicale, inlocuiri temporare si altele asemenea.   

Cele mai citite articole