Diverse

Mata Hari sau “Ivirea zorilor”, faimoasa spioană-curtezană care a sfârșit în fața plutonului de execuție

Povestea întortocheată și misterioasă a celei mai faimoase spioane-curtezane internaţionale, Mata Hari – pe numele său real Margaretha Geertruida Zelle – începe în 1876, într-un orășel olandez, și se va încheia în pădurea Vincennes în fața unui pluton de execuție, unde, cea care se prezenta drept „Ivirea zorilor, dansatoare indiană, avea să fie împușcată pentru spionaj la doar 41 de ani.

Înaltă suplă şi bine făcută, fascinantă, cu privirea magnetică, cu păr negru-albăstrui, ochi negri şi ten măsliniu, era ușor confundată – chiar din copilărie – cu o țigancă sau indiancă. Aceasta se pare că i-a dat și ideea peste ani să își aleagă numele exotic de Mata Hari, ce avea să devină renumele celei mai căutate spioane, care în limba hindi înseamnă „ivirea zorilor.

Dansatoarea care sucește mințile

Cele mai citite articole

Soarta îi zâmbește și ajutată de frumusețea ei exotică își ia o nouă identitate: se transformă în Mata Hari, care – suna povestea inventată de ea – era preoteasă a cultului zeului Shiva și fusese iniţiată în ritualurile erotice tantrice închinate marelui zeu hindus.

Sursa www.avantaje.ro

Cele mai citite articole