Stiri

Lucruri esentiale de stiut despre cum functioneaza o baterie auto

Cum functioneaza o baterie de masina? Cat dureaza o baterie de masina? Exista multe intrebari cu privire la baterii auto la care cu siguranta ca vrei sa le stii raspunsurile!

Cum functioneaza o baterie de masina?

Pentru a intelege pe deplin cum functioneaza o baterie de masina, trebuie sa stii mai intai ca majoritatea vehiculelor cu motor termic au la bord o baterie plumb-acid. Rolul ei? In principal pentru a porni masina. Pentru a realiza acest lucru, bateria consta in general din 6 celule conectate in serie, fiecare furnizand 2,1 V pentru un total de 12,6 V.

Cele mai citite articole

Fiecare acumulator, numit si celula, este alcatuit din placi negative (anozi) si pozitive (catozi), care sunt pozitionate paralel si alternativ. Acestea sunt scufundate intr-o solutie de acid sulfuric si apa distilata, numita si electrolit. Aceasta reactie chimica – intre acid, plumb si apa – face posibila crearea unui curent electric folosit pentru a alimenta vehiculul.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca functionarea unei baterii de automobile va varia in functie de tehnologia utilizata. In timp ce majoritatea vehiculelor cu ardere utilizeaza o baterie cu plumb-acid, unele masini folosesc o baterie litiu-ion, cum ar fi la masinile Porsche, de exemplu. Acest tip de baterie – care devine din ce in ce mai populara datorita vehiculelor electrice – nu se bazeaza pe combinatia plumb-acid, ci dupa cum sugereaza si numele, pe combinatia litiu-ion.

Care sunt semnele unei baterii de masina slabe?

O intrebare pe care este important sa ti-o pui pentru a evita sa te confrunti cu un vehicul care nu porneste. Din fericire, exista mai multe simptome in care poti avea incredere ca bateria iti este descarcata.

  • Masina intampina probleme la pornire: primul semn al unei baterii de masina care se descarca curand este atunci cand ai probleme la pornire. Daca trebuie sa rotesti cheia de mai multe ori si cateva secunde de fiecare data, exista o problema. Retine, totusi, ca aceasta poate fi si cauza bujiilor defecte sau a demarorului.
  • Curent redus, echipamente electrice mai putin eficiente: geamurile tale se coboara mai putin repede, stergatoarele de parbriz functioneaza mai incet, farurile stralucesc mai putin… toate aceste semne arata ca bateria masinii tale este slaba. 
  • Un miros urat sub capota: atunci cand bateria masinii este descarcata, poate avea si un miros deosebit din cauza eliberarii de acid sulfuric. 
  • Tensiune scazuta, semn al unei tensiuni descarcate a bateriei: pentru a verifica starea bateriei masinii tale, cel mai bine este sa verifici tensiunea acesteia folosind un multimetru. 

Cele mai citite articole