Uncategorized

Invata sa investesti cu Vestor

Daca ai o afinitate pentru numere si o intelegere a contabilitatii, poti sa incepi cu lucrurile simple. Investitorii de succes sunt priceputi la cifre. In cele mai rare cazuri insa, acest lucru implica calcule complicate. 

Din acest motiv, poti invata cum sa faci investitii pe Vestor. Punctul de plecare pentru o mare parte a calculelor unui investitor este situatia financiara anuala. Cei mai buni investitori (orientati in mod fundamental) sunt, prin urmare, bine versati in analiza situatiilor de venit, a bilanturilor si a situatiilor fluxurilor de numerar si au de obicei doua obiective cu analiza bilantului, traducerea informatiilor din situatiile financiare in fluxul de numerar liber si baza evaluarii companiei; stabilirea unei conexiuni intre strategia corporativa si generarea de valoare.

Determinarea fluxului de numerar liber

Fluxul de numerar liber este fluxul de numerar din operatiuni sau „numerarul primit”, minus investitiile si reprezinta capitalul disponibil pentru o companie pentru a plati datoria, a plati dividende sau a rascumpara actiuni. 

Investitiile includ acum, pe de o parte, investitiile de intretinere necesare pentru a mentine nivelul curent al vanzarilor si al fluxului de numerar si, pe de alta parte, investitiile in vanzari viitoare si cresterea profitului. 

Cele mai citite articole

Modul in care se realizeaza cresterea – fie prin investitii in crestere organica sau prin fuziuni si achizitii – este initial irelevant. Pentru a intelege toti acesti termini, intra pe Vestor pentru a invata de la experti. 

Strategie si creare de valoare

Al doilea obiectiv al analizei situatiilor financiare, este de a stabili o legatura intre strategia unei companii si crearea de valoare. Primul pas este analizarea rentabilitatii investitiei. In termeni foarte simplificati, rentabilitatea investitiei (in functie de perspectiva ta) poate fi impartita in doua sau trei componente principale:

  • Rentabilitatea, adica marja de profit operational;
  • Intensitatea capitalului sau cifra de afaceri (vanzari/capital investit);
  • Cand iei in considerare rentabilitatea capitalului propriu: Levierul finantarii prin datorii.

Companiile cu marje de operare ridicate si intensitate scazuta a capitalului urmaresc adesea ceea ce Vestor numeste o strategie de diferentiere. Companiile cu marje operationale scazute si rotatie mare a activelor se straduiesc adesea sa devina lider in ceea ce priveste costurile. 

Valoarea actuala a viitoarelor fluxuri de numerar libere reprezinta valoarea intrinseca a oricarui activ financiar, aceasta se aplica in mod egal actiunilor, obligatiunilor, proprietatilor imobiliare, sistemelor solare etc. 

Cele mai citite articole