Uncategorized

Implanturile dentare – etape ale tratamentului

Implanturile dentare reprezintă soluția ideală pentru înlocuirea dinților pierduţi. Datorită  lor nu mai este necesară sacrificarea dinților sănătoși adiacenți, pentru a ancora lucrări de tipul punţilor dentare.  

Tratamentul cu implanturi dentare are loc în mai multe etape. Fiecare dintre ele are caracteristici organizatorice și tehnice specifice, o anumită succesiune de acțiuni și termene.

  • Etapa de diagnostic 

Acest pas este necesar pentru implementarea planificării precise a implantului. Se efectuează mai întâi o tomografie computerizată (scanner 3D). Imaginea digitală tridimensională obținută face posibilă evaluarea osului disponibil, a structurilor anatomice adiacente, a locației exacte a implantului în maxilar și a dimensiunii necesare a implantului – înălțime și lățime. 

Ignorarea acestui tip de examinare în majoritatea cazurilor duce la erori în planificarea și poziționarea implantului, precum și la apariția complicațiilor. În timpul etapei de diagnostic, trebuie să se evalueze sănătatea generală a pacientului și sănătatea dentară a acestuia. Etapa de diagnostic este cea mai importantă în planificarea tratamentului și pregătirea pentru plasarea implantului dentar.

  • Prima etapă chirurgicală – plasarea implantului

Se efectuează în sala de operație, în condiții sterile sub anestezie locală sau generală, conform dorințelor pacientului și în absența contraindicațiilor medicale. Dacă este necesar, în timpul intervenției, pe lângă plasarea unică a implantului, se efectuează manipulări chirurgicale suplimentare, cum ar fi extracția dinților, ridicarea podelei sinusului maxilar, mărirea oaselor etc.

Stadiul chirurgical este cel mai responsabil și complex din punct de vedere medical. Calificarea și abilitățile ridicate sunt necesare din partea specialistului în implanturi dentare, deoarece pacientul trebuie protejat de complicații, creând în același timp condiții pentru aderența rapidă și de calitate a implantului cu osul adiacent (osteointegrare). Pentru ca această etapă a tratamentului să aibă un succes complet, nu trebuie uitat că starea și longevitatea implantului depind de îngrijirea igienică zilnică a cavității bucale.

  • A doua etapă chirurgicală – deschiderea implantului

Cele mai citite articole

În a doua fază chirurgicală, intervenția chirurgicală este minimă și constă în plasarea unui bont – baza pentru viitoarea coroană, creând condiții pentru construirea gingiei în jurul viitoarei coroane. Procedura se efectuează sub anestezie locală. 

  • Etapa protetică – proteză la implant

În timpul acestei etape se face o amprentă dentară și se realizează structuri protetice (coroană, punte, proteză detașabilă) din material conform dorințelor pacientului (ceramică metalică sau zirconiu ). Structura finită este aderată temporar la bontul deja plasat și ulterior, după efectuarea testelor necesare, este atașată permanent. Etapa protetică este ultima etapă a tratamentului implantului.

Odată ce protocolul pentru tratamentul cu implanturi dentare este realizat corect – până la 100% rezultate reușite sunt garantate pe termen scurt și lung. Riscul de periimplantită, cădere a implantului și alte complicații este semnificativ redus. 

De menţionat ca, pacienţii care nu doresc metoda tradiţională de implantare, în care trebuie să aştepte integrarea osoasă până la 6 luni, pot alege implant dentar intr-o zi, o procedură în care pacientul va putea avea o dantură completă într-o singură zi. 

Acest lucru este posibil datorită:

  • implantului Fast and Fixed;
  • unui dentist cu o specialitate recunoscută în implantologie dentară; 
  • unor cercetări continue;
  • echipamentelor de ultimă generație.

Toate acestea creează condiții ideale pentru construirea zâmbetului perfect și îmbunătățirea calității vieţii fiecărui pacient.

Cele mai citite articole