Stiri

Ghid complet pentru extractia molarului: Interventie, recuperare si ingrijire

Extractia molarului se refera la indepartarea unei masele dentare, care poate fi necesara din mai multe motive, cum ar fi infectii, carii grave, tumori, sau pentru a face loc pentru dintii in crestere. In unele cazuri, extractia molarului poate fi evitata prin tratamente precum plombarea sau coroana, dar in alte situatii, extractia este singura solutie.

Procedura de extractie molar se realizeaza de catre un chirurg dentist, cu anestezie locala sau generala, in functie de complexitatea cazului. Dupa extractie, este important sa se respecte instructiunile de ingrijire pentru a preveni infectiile si pentru a asigura o recuperare rapida.

Ce trebuie sa stii despre extractia molarului: Indicatii, procedura si riscuri

Extractia molarului este o procedura ce trebuie luata in considerare atunci cand pacientul se confrunta cu carii dentare severe sau infectii, dinti inclusi sau necorespunzator pozitionati, tumori sau chisturi dentare, dinti supranumerari sau dureri persistente sau cand se doreste pregatirea pentru procedurile ortodontice sau de chirurgie maxilo-faciala.

Procedura de extractie molar este cat se poate de comuna, ea realizandu-se sub anestezie locala sau generala, in functie de complexitatea cazului. Dupa ce anestezia si-a facut efectul, dentistul va face o incizie in gingie pentru a expune molarul, apoi se va folosi de instrumente speciale pentru a-l indeparta. La final, medicul va sutura zona respectiva. 

Cele mai citite articole

Ca orice interventie de natura chirurgicala, si extractia molarului vine cu o serie de riscuri ce includ durerea post-operatorie, infectii, sangerare, resorbtie osoasa sau, in cazurile grave, dificultati de vindecare. 

Pregatirea pentru extractia molarului 

Inainte de toate, medicul va consulta cavitatea orala, dupa care se va alege tipul de anestezie necesar. Inainte de interventie este recomandat sa eviti alimentele si bauturile care pot provoca sangerare, cum ar fi cele picante sau alcoolul. De asemenea, poate fi recomandata chiar intreruperea anumitor medicamente, cum ar fi aspirina sau anticoagulantele.

Recuperarea dupa o extractie molar: Cum sa te simti, ce sa faci si ce sa eviti

Dupa o interventie de extractie molar este normal sa aimti durere, umflarea zonei si chiar sangerare. Aceste simptome ar trebui sa se amelioreze in cateva zile, dar pot dura pana la o saptamana sau mai mult pentru a disparea complet.

Recomandata este si aplicarea ghetii in zona extractiei pentru a reduce durerea si umflatura si administrarea medicamentelor recomandate de dentist, pentru a reduce durerea si a preveni infectiile. In primele zile se evita alimentele picante sau bauturile carbogazoase, iar dupa fiecare masa este necesar periajul dentar bland si folosirea apei de gura. 

Controlul stomatologic post extractie molar

Controlul stomatologic dupa extractia molarului este important pentru a verifica evolutia vindecarii si pentru a preveni complicatiile. Primul control stomatologic ar trebui sa aiba loc la 7-10 zile dupa interventie sau mai devreme daca apar simptome sau preocupari. Dentistul va verifica zona extractiei pentru a se asigura ca s-a vindecat corespunzator si ca nu au aparut infectii sau alte complicatii. In unele cazuri poate fi necesar tratament suplimentar, cum ar fi plombarea sau coroana, pentru a proteja dintii si gingiile din jurul zonei extractiei.

Cele mai citite articole