Frenul este un pliu al mucoasei bucale, care leaga structurile acesteia intre ele. In cavitatea bucala, exista frenul buzelor superioare si inferioare, precum si frenul limbii. Dimensiunea frenului este mica, dar anomaliile acestora pot perturba anatomia si functionarea intregii cavitati bucale. Afla care sunt functiile frenului, cand si de ce trebuie corectat si cum se realizeaza frenectomia.
Ce este frenul?
Frenul este o structura formata din tesut conjunctiv. Este un pliu subtire al mucoasei care sustine si leaga structurile cavitatii bucale. In interiorul gurii, exista trei frenuli:
- frenul buzei superioare, care leaga buza superioara cu gingia deasupra incisivilor superiori,
- frenul buzei inferioare, care leaga buza inferioara cu gingia de sub incisivii inferiori,
- frenul limbii, care leaga baza limbii partea de jos a gurii.
Fiecare dintre acestia poate fi vazut in oglinda dupa ce buzele sunt expuse corespunzator sau limba este ridicata. Frenul construit corespunzator ar trebui sa sustina elementele cavitatii bucale in pozitia corecta. In acelasi timp, frenul trebuie sa fie suficient de lung pentru a mentine o mobilitate suficienta a buzelor si a limbii.
Fiecare frenul trebuie pozitionat corect si trebuie sa aiba marimea si consistenta corecta. Variantele incorecte ale structurii unui frenul pot avea consecinte semnificative dentare, ortodontice si logopedice.
Care este corectarea frenului?
Corectarea frenului din cavitatea bucala se realizeaza cel mai adesea printr-o procedura chirurgicala minora, numita frenectomie. In functie de conditiile anatomice, se efectueaza anumite proceduri care presupun taierea frenului, excizia completa sau corectarea formei si pozitiei acestuia.
Cele mai citite articole
Medicul care efectueaza interventia chirurgicala decide asupra tipului de interventie chirurgicala efectuata. Cursul fiecarui tip de corectie a frenului labial este similar. Acestea sunt proceduri chirurgicale minore, care dureaza de obicei cateva minute. La inceputul procedurii se administreaza anestezie locala, cel mai adesea sub forma de gel sau spray. Uneori este necesar sa se faca o injectie de anestezie in zona din jurul gingiilor. Apoi frenul, in functie de necesitati, este taiat, corectat sau indepartat complet.
Corectarea frenului labial se realizeaza in regim ambulatoriu – pacientul se poate intoarce acasa in aceeasi zi. Dupa operatie, rana poate dura cateva zile sa se vindece. In aceasta perioada, se recomanda un regim cu alimente semi-lichide si utilizarea analgezicelor, daca este necesar. Daca se aplica suturi dupa procedura, acestea sunt indepartate dupa cateva zile.
Procedura de corectare a frenulului limbii se efectueaza cel mai adesea in copilarie. Frenulul este atunci cel mai subtire si mai delicat, astfel incat durerea procedurii este minima. Dupa procedura, poate exista o usoara sangerare care se va opri de la sine in cateva minute. Copilul poate fi hranit normal la scurt timp dupa procedura.
Exercitiile de imbunatatire sunt un element important al recomandarilor dupa corectarea frenului. Chiar si cateva minute pe zi asigura mobilitatea si flexibilitatea adecvata a structurilor individuale ale cavitatii bucale. Se recomanda inceperea exercitiilor dupa vindecarea plagii chirurgicale.
Frenectomia este o procedura chirurgicala minim invaziva, prin urmare exista relativ putine contraindicatii pentru efectuarea acesteia. Singura limitare permanenta a posibilitatii de corectare a frenului au legatura cu coagularea redusa a sangelui. Atat bolile care reduc coagularea sangelui (de exemplu, hemofilia ) cat si administrarea de diluanti ai sangelui pot duce la sangerare excesiva in timpul procedurii.