Una din cele mai importante proceduri stomatologice în această ramură a medicinei poartă denumirea de detartraj şi are rolul de a preveni apariţia unor afecţiuni ce se pot solda chiar cu pierderea dinţilor din cauza tartrului şi plăcii bacteriene care se depun şi nu sunt înlăturate la timp. Înainte ca pacienţii să se întrebe cat costa un detartraj, aceştia trebuie să ştie la ce să se aştepte de la un detartraj şi cât de multe beneficii are pe plan estetic şi al sănătății.
De ce este importantă eliminarea tartrului de pe suprafaţa dinţilor?
Detartrajul este o măsură obligatorie de igienă buco dentară, de maximă importanţă pentru a preveni apariţia anumitor boli manifestate la nivelul gingiilor. Dacă se acumulează, tartrul poate face rău gingiilor şi dinţilor şi poate fi îndepărtat numai în cadrul unei instituţii specializate, o clinica stomatologica in Brasov unde medicii folosesc atât cunoştinţele pe care le au, cât şi instrumentarul de care dispun şi metodele moderne de detartraj. Detartrajul alături de periajul profesional şi de air flow sunt proceduri obligatorii pentru pacienţi de toate vârstele, fumători sau nefumători, fiind recomandat chiar şi în sarcină.
Tartrul este placa bacteriană ce se depune pe suprafaţa dinţilor, atât deasupra, cât şi sub gingii şi care inflamează gingiile, determina sângerarea lor şi apariţia sau agravarea bolilor parodontale. Tartrul apare la orice vârstă, atât la copii, cât şi la adolescenţi şi adulţi, iar detartrajul este o procedură necesară pentru a preveni parodontoza şi pentru a încetini evoluţia acesteia.
În funcţie de localizarea lui pe dinte, tartrul poate fi supra sau subgingival, uşor de observat şi de către pacient.
Tipuri de detartraj
Cele mai citite articole
Există mai multe tipuri de detartraj care se practică la momentul actual: cel manual şi detartrajul cu ultrasunete. Din fericire, detartrajul manual nu se mai practică pentru că este dureros, provoacă sângerări gingivale mari, iar evoluţia tehnologică permite realizarea detartrajului cu ultrasunete.
Detartrajul cu ultrasunete este o metodă mult mai modernă, mai eficientă şi mai rapidă, ideală pentru tartrul depus supra sau subgingival. Detartrajul cu ultrasunete este folosit de toţi medicii stomatologi în ziua de azi, împreună cu procedura de periaj profesional şi air flow. Detartrajul trebuie efectuat o dată la şase luni, aceasta fiind o regulă generală a medicilor stomatologi. Totodată, o examinare de rutină a dinţilor este recomandată cel puţin o dată pe an, iar pentru fumători, detartrajul se recomandă să fie efectuat mult mai des.
Procedura de detartraj nu poate fi realizată acasă, indiferent cât de performante ar fi periuţele folosite, cât de profesionale sunt produsele de curăţare şi cât de eficienta ar fi soluţia de igienizare a danturii. Detartrajul este mai mult decât o periere intensă a dinţilor, este un tratament dentar comun, realizat de un medic specialist care are în vedere nu numai curăţarea în profunzime a dinţilor, ci şi prevenirea afecţiunilor gingivale şi a parodontozei.
Fără doar şi poate, această procedură nu poate fi amânată, ignorată sau eliminată din ritualul pacienţilor unei clinici de stomatologie.