Corp

Detartraj dentar – 4 motive pentru care să îl faci periodic

Multe persoane fac greșeala de a amâna detartrajul dentar ori de a-l evita, chiar dacă medicul le informează că înlăturarea pietrei dentare este o intervenție benefică pentru sănătatea orală. 

Din păcate, aceste decizii au efecte neplăcute în timp, de la o respirație urât mirositoare până la pierderea dinților. Chiar dacă există o igienă orală corespunzătoare, nu poate fi evitată depunerea tartrului pe o perioadă lungă. 

Așadar, citește în continuare care sunt motivele pentru care ar trebui să iei în considerare efectuarea periodică a detartrajului dentar. 

1. Detartrajul îmbunătățește aspectul dinților

Atât petele, cât și tartrul supragingival și subgingival, care nu pot fi îndepărtate în timpul periajului realizat acasă, afectează aspectul estetic al danturii. Ambele probleme pot fi rezolvate ușor în cadrul unei ședințe de 30-40 de minute la cabinetul stomatologic. Dinții vor fi mai curați și mai strălucitori, iar tu vei putea să zâmbești din nou cu încredere.

2. Detartrajul dentar elimină respirația urât mirositoare

Tartrul dentar este unul dintre principalii vinovați ai halenei, adică ai respirației urât mirositoare. Odată îndepărtat de pe dantură, pacienții vor scăpa și de mirosul neplăcut al gurii simțit în special dimineața. 

3. Detartrajul te ajută să descoperi la timp cariile dentare

Tartrul se poate depune în spații interdentare și în alte zone mai greu de igienizat acasă, ascunzând și eventuale carii. În faza incipientă vor fi mai greu de observat, astfel că există riscul să fie descoperite prea târziu. În acel caz, fie procedura de salvare a dintelui va fi mai anevoioasă și mai scumpă, fie medicul va fi nevoit să apeleze la extracție. 

4. Detartrajul dentar reduce riscul de apariție a unei afecțiuni gingivale

Medicii stomatologi au atras atenția în repetate rânduri că gingiile sunt afectate de  depunerile de tartru. Piatra formată treptat desparte dintele de gingie, afectând țesuturile din jur și provocând infecții – pungi parodontale (abcese). 

Dacă nu se face periodic detartraj dentar, gingiile se inflamează și sângerează la fiecare periaj dentar și chiar la simple atingeri în unele cazuri. Mai grav este că gingiile se pot retrage treptat, lăsând dinții descoperiți. Astfel apare boala parodontală sau parodontoza, una dintre cele mai grave afecțiuni ale danturii. Netratată la timp, poate duce chiar la pierderea dinților.  

Cât de des trebuie să te programezi pentru detartraj dentar? 

Pentru o dantură frumoasă și sănătoasă, medicii stomatologi recomandă efectuarea detartrajului dentar de două ori pe an. Dar ia în considerare că programarea o dată la șase luni este o recomandare generală fiindcă unele persoane au nevoie de această intervenție mai des ori mai rar de atât. Totul depinde de tipul salivei, de igiena dentară și de obiceiurile fiecăruia. Medicul denstist decide dacă este necesară o ședință de profilaxie în funcție de fiecare situație în parte. 

Programează-te acum la o ședință de profilaxie dentară la Hello Clinic din Buzău: detartraj, periaj profesional și airflow.

Un simplu detartraj dentar te va ajuta să ai dinti curați și strălucitori, un zâmbet frumos și o respirație prospătă.