Uncategorized

De ce să NU îi oferi copilului lapte de vacă, ci lapte praf? Ce recomandă medicii?

Multe mămici aleg să îi ofere copilului, după începerea diversificării şi întreruperea alăptării, lapte de vacă, din motive financiare, evident, dar şi din alte motive de ei ştiute, precum disponibilitatea mai mare a laptelui de vacă în magazine şi preţul mai mic. Specialiştii atrag atenţia că, până la un an ce puţin, se recomandă lapte praf şi nu lapte de vacă, de capră sau aparţinând oricărui alt animal, indiferent cât de “lăudat” este.

Formula de lapte praf este singura alternativă indicată de către specialişti pentru mamele care nu mai pot alăpta în primele 12-24 de luni de viaţă ale bebeluşului. În primul an, cel puţin, laptele de vacă nu poate fi folosit nici măcar în preparate precum cereale cu lapte, orez sau paste cu lapte, gris cu lapte şi lista poate continua.

De ce este laptele de vacă de evitat în primul an de viaţă al bebeluşului?

Laptele de vacă nu trebuie oferit bebeluşilor mai mici de un an pentru că acesta nu oferă o cantitate suficientă de nutrienţi, iar organismul încă plăpând nu este pregătit să digere proteinele şi grăsimea din laptele de vacă. Laptele praf este singura variantă de suplimentare a alimentaţiei bebeluşului în primul an de viaţă.

Cele mai citite articole

Experţii susţin chiar faptul că un copil care are 1 an sau 2 ani ar trebui să bea lapte praf, iar după aceea pot consuma lapte de vacă sau de capră cu un procent de grăsime ridicat, grăsimi necesare pentru dezvoltarea creierului.

De asemenea, sistemul digestiv al bebeluşului nu este suficient de dezvoltat pentru a face faţă proteinelor din laptele de vacă, iar acest aliment nu va fi prea bine tolerat, interferând cu absorbţia de fier din organism. Concret, laptele de vacă poate fi introdus cel mai devreme după vârsta de un an, în cantităţi foarte mici şi amestecat la început cu lapte praf sau de mama, pentru o tranziţie mai lină. De asemenea, după această vârstă, laptele praf se poate adăuga în alte alimente consumate de către copii, cum sunt cerealele sau preparatele pe bază de lapte, astfel încât să se asigure că nu au intoleranţă la lactoză.

Copiii care nu tolerează laptele de vacă

Din păcat, sunt şi situaţii în care copiii nu pot tolera consumul de lapte de vacă din cauza unor probleme de sănătate, a alergiilor, spre exemplu, care dau crampe, greaţă, vărsături, diaree şi alte simptome mai puţin plăcute. Dacă bebeluşul este diagnosticat cu intoleranţă la lactoză sau dacă pur şi simplu are simptome neplăcute în urma consumului de lapte de vacă, atunci părinţii trebuie să nu mai ofere lapte de vacă şi să discute cât mai repede cu medicul pediatru.

Intoleranţa la lactoză apare la copiii care nu pot digera lactoză din lapte şi în cazul acestor copii, medicul pediatru poate recomanda alternative la laptele de origine animală. În plus, laptele de vacă nu se recomandă sugarilor, pentru că nu oferă suficienţi nutrienţi şi pot dezvolta afecţiuni grave, mai ales dacă este vorba despre lapte nepasteurizat, care pot pune în pericol viaţa copilului.

Cele mai citite articole