Uncategorized

De ce să apelezi la o companie de factoring în locul unui credit bancar?

Ai o firmă mică a cărei existență poate depinde de multe ori de accesul la lichidități? Înseamnă că știi foarte bine ce înseamnă ca un client să impună termene de plată care pot fi de 30, 60, 90 de zile sau chiar mai lungi. 

În timp ce ai livrat marfa sau ai prestat serviciile cu care firma ta se ocupă, clienții tăi întârzie plata, ceea ce înseamnă că te poți afla în imposibilitatea de a plăti angajații, facturile sau de a achiziționa materia primă/ marfa pentru a onora alte comenzi. Într-o astfel de situație poți apela la o companie de factoring. Aceasta îți va oferi contravaloarea facturii neplătite încă de clienți, urmând să recupereze suma de la ei.

Cele mai citite articole

Companiile de factoring își asumă responsabilitatea de a se ocupa de clienții tăi pentru a încasa facturile cu plata la termen.

Cum funcționează factoringul?

În general, procesul funcționează astfel:

  • Contactezi compania de factoring.
  • Compania de factoring se asigură de bonitatea clienților tăi.
  • Trimiți facturile către compania de factoring și ea îți anunță clienții.
  • Compania de factoring îți avansează un procent din valoarea facturilor.
  • Clienții plătesc companiei de factoring la termenul ales de ei.
  • Compania de factoring îți achită diferența din valoarea facturilor (mai puțin un mic comision).

Care sunt avantajele serviciului de factoring?

Există cinci avantaje principale ale utilizării unei companii de factoring:

  • Eficientizarea sarcinilor administrative – compania de factoring se ocupă de toate verificările de credit asupra clienților tăi, precum și de gestionarea recuperării banilor. Acest lucru îți permite să reduci cheltuielile legate de recuperarea creanțelor.
  • Îmbunătățirea sănătății financiare – având numerar, îți permiți să plătești furnizorii, să îndeplinești obligațiile de salarizare și să negociezi condiții mai bune pentru furnizori.
  • Creșterea afacerii  – Cu numerarul disponibil mai devreme, nu vei fi nevoit să refuzi alte contracte din cauza lipsei de materii prime sau de materiale consumabile. Poți continua să aduci clienți noi și să îți dezvolți afacerea într-un ritm mai rapid.
  • O soluție mai ușoară decât să lucrezi cu băncile – pentru întreprinderile noi sau mici este dificil să obțină credite de la bănci. În cazul companiilor de factoring, trebuie doar să ai un istoric minim de operare, iar procesul de aplicare are un timp de răspuns rapid (de exemplu, în 24 de ore poți primi banii).
  • Lipsa de garanții – dacă în cazul unui credit la bancă trebuie să prezinți garanții imobiliare sau constând în alte bunuri, în cazul factoringului va trebui doar să renunți la un mic comision din suma pe care ți-o datorează clienții. În schimb, păstrezi controlul complet asupra capitalului propriu și primești banii rapid, fără a fi nevoie de numeroase aprobări ca în cazul unui credit bancar.

Cele mai citite articole