Diverse

De ce apar atatea divorturi in epoca moderna?

In doar un secol, divorturile au devenit un fenomen social aproape la fel de normalizat ca nuntile. Cu toate acestea, astazi ne intrebam de ce apar atatea divorturi in societati in care resursele pentru imbunatatirea comunicarii si convietuirii sunt din ce in ce mai bune.

Acest numar tot mai mare de separari oficiale raspunde unei serii de schimbari in cultura si societate, in special in Occident. Spre deosebire de propozitiile care sunt adesea incluse in conversatiile de zi cu zi, oamenii nu doar divorteaza pentru ca nu se mai iubesc, dar exista factori explicativi dincolo de disparitia iubirii.

Datele ofera informatii semnificative: conform platformei de dating 123matrimoniale durata uniunilor matrimoniale dureaza in medie 16,3 ani. 31,6% dintre separari au loc dupa 20 de ani sau mai mult si 22,2% intre 5 si 9 ani. Aceste statistici se bazeaza pe mai multi piloni socioeconomici care trebuie luati in considerare, pe langa valorile individuale ale fiecarei persoane. 

Cele mai frecvente cauze ale divortului

Potrivit statisticilor, se spune ca 20% din casatorii se incheie in primii ani de convietuire. Dupa primii 10 ani, procentul scade remarcabil.

Desi numarul divorturilor a crescut considerabil de cand a fost permis legal in majoritatea tarilor, cauzele care le provoaca au ramas mai mult sau mai putin neschimbate de-a lungul deceniilor. In general, cele mai frecvente cauze ale divortului sunt urmatoarele:

Lipsa de angajament – cuplurile care formeaza o casatorie pe termen lung sunt uneori sustinute doar emotional. Intrucat acest factor se modifica in timp, la un moment dat cuplul se desparte, din moment ce alte fatete ale relatiei precum comunicarea, convietuirea sau responsabilitatile comune nu sunt luate in considerare.

Infidelitate – Desi unele cupluri rezista episoadelor de infidelitate , cel mai comun lucru este ca aceasta incalcare a increderii se incheie cu separare.

Asteptari neimplinite – Fie ca se datoreaza asteptarilor nerealiste in relatie sau celor reale, incalcarea acestor idealuri se termina uneori cu divort.

Dificultati economice – trecerea printr-un moment financiar complicat este cauza multor divorturi, intrucat cuplul este supus unei situatii extreme in care actiunile fiecaruia au o mare relevanta in ceea ce priveste propria supravietuire. In acest context, este usor ca discutiile sa devina insolubile.

Abuz – acest motiv de divort este controversat, deoarece relatia de dependenta emotionala care se genereaza atunci cand exista abuz este de obicei un motiv de rezistenta la separare. Totusi, conflictul cuplului este explicit si, din fericire, unii reusesc sa scape din acest iad.

Gelozie – sunt doua concepte care sunt legate. Exista doua tipuri de gelozie, asa-numita gelozie normala si asa-numita gelozie patologica. Se vorbeste despre gelozie normala atunci cand o parte a cuplului manifesta un anumit interes fata de o alta persoana, generand un anumit grad de ingrijorare gestionabila pentru cealalta parte.

Gelozia patologica este acea gelozie nejustificata, in care cuplul este persecutat si hartuit, impiedicandu-i sa duca o viata linistita, incepand sa-si piarda interesul pentru partener.

De ce apar atatea divorturi in epoca moderna?

Daca te uiti inapoi, motivele divortului pe care tocmai le-ai citit sunt conflicte care exista de mult timp in cuplu. Intrucat casatoria este o institutie pe care se construieste modelul de supravietuire colectiva, problemele pe care le poarta sunt similare cu cele intalnite astazi.

Independenta femeilor

Majoritatea divorturilor din casatoriile heterosexuale din societatea occidentala sunt initiate de femeie. Pentru a va face o idee: intr-un studiu publicat in 2018, 69% dintre femeile din esantionul observat au inceput procesul de divort . In plus, acesti oameni au obtinut scoruri mai mici pe scalele de satisfactie conjugala decat barbatii.

Schimbari socioeconomice

O persoana nascuta in vremuri preindustriale sau industriale nu avea capacitatea de a se intretine. In acest fel, familiile au fost constituite nu numai de relatia afectiva dintre doua persoane, ci si de un factor de supravietuire.

Speranta de viata crescuta

Se stie deja ca progresul medicinei si dezvoltarea societatii au favorizat cresterea sperantei de viata in anumite parti ale lumii. Prin urmare, este dificil pentru un cuplu sa ramana impreuna timp de 50 de ani (in exemplul unui cuplu care se casatoreste la 25-30 de ani).