Uncategorized

Cum ne protejăm grădina împotriva secetei – păreri și sfaturi utile de la Grădinamax

Deși o grădină depinde de apă și soare, ce e prea mult strică. Atât ploile abundente, cât și temperaturile ridicate duc la o serie de probleme în grădină. Iar dacă nu suntem atenți, aceste fenomene extreme ne pot compromite întreaga cultură de legume și fructe. Ce acțiuni putem întreprinde pentru a proteja grădina de secetă? Grădinamax ne oferă câteva păreri și sfaturi utile menite să ne ajute în zilele caniculare.

  • Hrănește plantele cu substanțe nutritive adecvate

Pe tot parcursul sezonului de creștere, plantele ar trebui să se bucure de îngrășăminte cu o formulă potrivită pentru tipul lor. Din fericire, poți găsi cu ușurință în magazinele de profil o serie largă de fertilizanți, pentru toate tipurile de plante. Fie că alegi îngrășăminte lichide sau peleți cu eliberare prelungită, tot ce trebuie să faci e să te asiguri că le utilizezi conform recomandărilor de pe ambalaj.

Din nou, nu ajută să dai plantelor mai mult îngrășământ, în speranța că vor crește mai mari și mai repede. Supradoza de îngrășământ le poate face mai mult rău decât bine. Atunci când plantele au parte de substanțe nutritive în cantitate suficientă, vor crește mai viguros și vor fi mai capabile să suporte zilele foarte călduroase (comparativ cu plantele firave, subțiri).

  • Încearcă să îmbunătățești calitatea solului

Cele mai citite articole

Una din cele mai bune metode de a proteja grădina împotriva secetei este să ai grijă la calitatea solului. Un sol bogat în materie organică este afânat și reține ușor umiditatea pe termen mai lung. Astfel, atunci când uzi grădina, rădăcinile se vor putea bucura de umiditate mai mult timp. 

Poți să cumperi pământ pentru grădină de calitate din comerț, deși această variantă e mai costisitoare, în special dacă ai o grădină destul de mare. O variantă mai ieftină și la îndemână este să prepari chiar tu solul de care ai nevoie. Poți folosi resturi vegetale, precum frunze, mușchi de turbă, amestec format din părți egale de nisip fin, nămol de râu și argilă, perlit și gunoi de grajd. Încorporează amestecul format din toate astea în grădină și amestecă-l prin săpare. 

  • Asigură-te că uzi corespunzător

Indiferent de cât de sănătoase și viguroase sunt plantele și cât de bun e solul din grădină, atunci când temperaturile sunt ridicate și nu sunt semne de ploaie, trebuie să te asiguri că uzi suficient grădina. Pe timp de vară, încearcă să uzi grădina dimineața cât mai devreme, înainte să se facă prea cald. În caz contrar, apa se va evapora rapid de pe suprafața solului, iar plantele nu vor apuca să beneficieze de pe urma ei.

Verifică tot timpul solul din grădină, pentru a te asigura că nu a devenit prea uscat. În cazul în care ai plante în recipiente (jardiniere, ghivece) s-ar putea să fie nevoie să le uzi de două ori pe zi în zilele caniculare. Apa din recipiente se evaporă foarte repede, iar plantele riscă să se usuce foarte rapid dacă nu sunt udate. 

  • Folosește mulci pentru a proteja plantele

Cele mai citite articole