Uncategorized

Ce sunt aparatele ortodontice si la ce sunt folosite?

Aparatele dentare sunt dispozitive cu fire pe care ortodontii le folosesc pentru a corecta dintii sau maxilarele aglomerate si nealiniate. Majoritatea persoanelor care au nevoie de aparat dentar le-au pus in adolescenta, dar si adultii ar putea beneficia de pe urma purtarii lor. Scopul aparatului dentar este de a alinia dintii si maxilarul pentru a genera o muscatura uniforma si un zambet placut.

In corectii minore, o alta optiune sunt o serie de aparate personalizate, detasabile, numite aparate invizibile. Unii adulti le pot prefera datorita aspectului lor. Daca pacientul nu stie de ce aparate ortodontice are cu adevarat nevoie, acesta poate intreba medicul ortodont cu privire la ele pentru a face cea mai buna alegere. Multi oameni au nevoie de aparat dentar fix pentru a-si corecta corect problemele dentare si este important ca aceste persoane sa respecte recomandarile medicului.

Materialele si tehnologiile moderne fac experienta de a avea aparate ortodontice dentare mult mai confortabila decat inainte.

De ce se foloseste aparatele dentare

Aparatele ortodontice ofera tratament corectiv pentru urmatoarele:

  • Dinti strambi sau ingramaditi;
  • Prea mult spatiu intre dinti;
  • Dintele frontal superior care se suprapune prea mult cu dintele inferior, fie vertical fie orizontal; 
  • Dintele frontal superior care ajunge in spatele celui inferior atunci cand gura este inchisa; 
  • Alte probleme ale maxilarelor nealiniate care provoaca o muscatura neregulata/

Cele mai citite articole

Alinierea corecta a dintilor si a maxilarului poate imbunatati nu numai aspectul dintilor, ci si sanatatea gurii si modul in care o persoana mesteca, musca si vorbeste.

Si adultii pot purta aparat dentar

Daca exista un adult si are aparat dentar, poate fi necesar sa il poarte mai mult decat o persoana mai tanara, dar acestea pot avea rezultate similare, cum ar fi corectarea dintilor strambi sau a maxilarului nealiniat. Chiar daca oasele faciale nu mai cresc, pot exista si alte probleme care nu pot fi corectate doar cu aparat dentar.

 Ce riscuri implica aparatul dentar?

De obicei, utilizarea aparatului dentar este o procedura foarte sigura. Cu toate acestea, exista unele riscuri. Aparatul dentar genereaza spatii mici in jurul dintilor, unde se pot acumula particule alimentare si depuneri de placa bacteriana. Daca nu se curata depozitele alimentare si placa bacteriana, rezultatele pot fi:

  • Pierderea mineralelor pe suprafata cu smalt exterioara a dintilor, care poate produce pete albicioase permanente pe dinti;
  • Cariile dentare si bolile gingivale.

Aceste dezavantaje insa sunt eliminate cu ajutorul unei igiene orale foarte bune care ajuta la conservarea dintilor si la mentinerea aspectului lor. Medicul stomatolog va oferi recomandari in ceea ce priveste o igiena orala optima si aceste recomandari trebuie sa fie respectate in totalitate de pacient. In plus, dupa eliminarea aparatului dentar se va face o igienizare profesionala a gurii si o curatare specializata a dintilor pentru a nu exista riscul ca pacientul sa aiba de suferit dupa urma aparatului dentar. In realitate beneficiile aparatelor dentare sunt considerabil mai mari decat dezavantajele, aceste aparate fiind singurele care pot indrepta dintii cu efect permanent.

Cele mai citite articole