Uncategorized

Cât de letale sunt pistoalele de autoapărare?

Persoanele care se arată interesate de achiziţia de pistoale de autoapărare sunt supuse unor teste psihologice foarte bine puse la punct astfel încât specialiştii să îşi dea seama care este adevăratul scop pentru care îşi doresc să procure o astfel de armă şi dacă pot să le oferea acest privilegiu sau nu. Din păcate, există suficiente ştiri referitoare la crime din gelozie, din neînţelegeri minime şi din alte cauze, cu pistoale cu bile de cauciuc care se dovedesc a fi letale. Proiectilele cu bile din cauciuc sunt considerate neletale, pentru că pot provoca răni superficiale, dar realitatea este alta. Dacă se trage de la o distanţă foarte mică, pistoalele de autoapărare se pot dovedi letale.

Din fericire, legea actuală este foarte restrictiva, de natură să nu ofere oricărui solicitant posibilitatea de a cumpăra o armă de autoapărare. Legea permite organelor competente să solicite un aviz psihologic şi o evaluare în acest sens, care denotă informaţii importante despre solicitanţi şi despre intenţiile acestora.

Armele neletale pot fi letale!

Deşi descrierile armelor de autoapărare includ caracteristică “neletale”, acestea se pot transforma în arme letale. Practic, şi o piatră poate deveni o armă letală dacă este aruncată de la o distanţă mică sau dacă condiţiile sunt favorabile rănirilor grave, cauzatoare de moarte. Uciderea unei persoane cu o piatră este aceeaşi ca şi uciderea persoanei cu un pistol de autoapărare pentru care este necesar un permis de port armă.

Cele mai citite articole

Diferenţa este că persoanele care poartă un permis de port armă trebuie să facă dovadă că şut responsabile şi că nu achiziţionează aceste arme cu scopul de a răni, ci de a speria atacatorii şi de a se apăra. Este nevoie de mult mai multe filtre că armele de autoapărare să nu ajungă pe mâinile cui nu trebuie şi să nu se transforme în obiectul crimei.

Cine poate deţine o armă de autoapărare?

Armele de autoapărare pot fi obţinute numai în baza unui permis de port armă de către persoanele care au cazierul curat. Astfel, doritorii sunt nevoiţi să depună cerere la poliţie şi să prezinte un certificat de absolvire a unui curs de instruire practică şi teoretică în domeniul muniţiilor şi armelor. Solicitările sunt aprobate după o analiză foarte atentă a poliţiştilor de la serviciul arme.

Portul armelor de autoapărare de tip pistoale cu bile reprezintă un alt subiect foarte important pentru cei interesaţi. Practic, aceste arme pot fi deţinute şi purtate de aparţinători, dacă au obţinut permisul de port armă şi dacă au un dispozitiv de siguranţă în care să poată fi ţinute. De asemenea, armele de autoapărare nu trebuie să fie armate, să stea introduse în toc şi să fie scunse vederii, dar şi să nu fie folosite în cazul în care aparţinătorii se află sub influenţa băuturilor alcoolice, substanţelor cu efecte stupefiante sau în locaţii publice, la spectacole, în aeroport sau în stadioane, în săli de spectacol şi în adunări publice.

Cele mai citite articole