Uncategorized

Când se fac pomenirile pentru morţi? Reprezentanţii companiilor de servicii funerare te ajută!

Chiar dacă înmormântarea a luat sfârşit şi membrii familiei sunt mulţumiţi că au apelat la servicii funerare non stop şi că totul a decurs în mod corespunzător pentru a asigura defuncţilor tot ceea ce este necesar pentru trecerea în nefiinţă conform tradiţiilor, cutumelor şi legislaţiei, scopul lor nu se opreşte aici ci continuă cu parastasele şi pomenile făcute în numele celor decedaţi. Cu înmormântarea nu s-a încheiat şi datoria faţă de cei răposaţi, ci această continua cu pomenirile şi cu parastasele făcute pentru cei morţi, astfel încât sufletele lor să treacă prin toate vămile şi să fie respectate toate cutumele.

Când se fac parastasele?

Parastasele sau pomenirile pentru cei trecuţi în nefiinţă sunt efectuate la anumite intervale de timp după cum urmează:

·   la trei zile după moarte, adică în ziua înmormântării;

·   la nouă zile după moarte, semnificaţia fiind legată de cele 9 cete îngereşti, de ceasul al nouălea cel de dinainte de moartea lui Hristos pe cruce;

·   la 40 de zile după moarte, moment care aminteşte de înălţarea la ceruri;

·   la 3 luni, 6 luni sau 9 luni, în cinstea Sfintei Treimi;

Cele mai citite articole

·   la un an şi la 7 ani sau din an în an până la 7 ani.

Excepţiile legate de parastase

Parastasele pentru morţi se efectuează după anumite reguli şi în funcţie de anumite excepţii. La fiecare parastas se organizează o masă sau se da câte un pachet de alimente celor care participă la slujba de pomenire. Mâncarea de la parastase trebuie să fie caldă, aburindă, lucru care aminteşte de hrana sufletului spiritual vorbind.

Pachetele pentru parastase şi pomeni sunt oferite inclusiv cu mâncare caldă, făcute la comanda de către companiile de catering. Cert este că, din punct de vedere al excepţiilor, parastasele se organizează doar în zilele de sâmbătă. Dacă parastasul cade în post sau în zi de post, atunci mâncarea va fi de post. Dacă slujbele de pomenire şi parastasele nu se pot realiza la o dată anume, este bine să fie programate înainte de împlinirea datei, nu după.

Se vor interzice parastasele în zille de duminică, de Florii, de Paşti, de la Crăciun şi până la Bobotează, în zilele de post din timpul săptămânii.

De ce se fac pomenirile şi parastasele pentru morţi?

Pomenile şi parastasele pentru morţi se fac în toate zonele României, atât în zonele rurale, cât şi urbane. Oamenii dau de pomană pentru trecerea în nefiinţă corespunzătoare a celor decedaţi. Ortodocşii susţin că sufletul sta la porţile vămilor până ce rudele le plătesc vămile prin pomeni şi prin parastase. Pomenile date în timpul vieţii sau de către rudele răposatului sunt cele mai sigure plăti pentru liniştea sufletului. Aceste ritualuri, din păcate, nu sunt trecute în Biblie, doar Sfânta Scriptură îi învață pe credincioşi să fie darnici.

Pomenile nu pot fi organizate de către persoanele care nu sunt cununate religios şi de femeile însărcinate, iar mai ales hainele nu se dau de pomană unui bărbat în amintirea unei femei şi viceversa.

Cele mai citite articole