Stil

Amenajarea camerei copilului: ce culori sa alegi?

O camera pentru copii are adesea mai multe functii – este dormitor, loc de joaca si loc de studiu. Este foarte importanta alegerea culorilor dominante din camera, functionalitatea mobilierului selectat, precum si integrarea abila in decor a elementelor decorative.

Amenajarea camerei unui copil nu este o sarcina usoara. Specialistii in domeniu recomanda mai intai de toate, crearea unui interior functional si sigur in care cei mai tineri membri ai familiei sa se simta confortabil. Iata cateva reguli si idei simple in acest sens:

Idei de pus in practica pentru camera copiilor

Camera copiilor este un spatiu special. Fiecare parinte isi doreste ca acesta sa fie frumos, colorat si sigur in acelasi timp. De asemenea, este important ca micutul sa se simta bine in el. Inainte de amenajare, parintii nu trebuie sa uite insa si de buna organizare a spatiului. Nenumarate jucarii, carti si alte obiecte care apartin copilului vor aglomera spatiul. Astfel, haosul va aparea in camera copiilor, afectand negativ aspectul camerei. Rafturile, cutiile de depozitare sunt necesare in acest sens, pentru ordinea camerei.

Idei de culori pentru pereti

Cel mai simplu mod de a schimba camera unui copil este prin vopsirea peretilor. Se impune respectarea unei reguli universale – a nu folosi mai mult de 2-3 culori in interior. De asemenea, trebuie evitate nuantele prea saturate. Specialistii recomanda pastelurile pentru copii. 

Atunci cand se alege o culoare, se va lua in considerare si modul in care aceasta afecteaza psihicul. Se stie, de exemplu, ca galbenul si portocaliul au un efect pozitiv asupra oamenilor,  stimuleaza si imbunatatesc starea de spirit. Insa in exces pot fi obositoare,  intensifica certurile si provoaca anxietate. In acelasi mod, prea mult rosu in interior poate irita sistemul nervos.

Interactiunea si excesul oricarei culori pot fi contracarate prin aplicarea accentelor intr-o culoare complementara: la verde – roz si rosu, la albastru – galben si portocaliu si invers. Albul – la fel ca albastrul deschis si verde – calmeaza si are avantajul de a accentua perfect culorile intense. In plus, albul nu poate fi exagerat – nu va exista niciodata prea mult din el.

Alegerea culorilor pentru camera copiilor este cruciala pentru urmatorii pasi in amenajare. Interiorul ar trebui sa fie vesel si confortabil, dar nu stralucitor. Deci se va renunta la combinarea culorilor foarte contrastante. Acestea obosesc ochii, iar in camere cu o suprafata mica pot fi coplesitoare. 

Cel mai bine se vor alege culori pale, neutre care nu numai ca vor extinde vizual spatiul, ci vor constitui si un fundal excelent pentru elemente mai expresive ale decorului camerei, cum ar fi un dulap colorat, un fotoliu copii,  covor sau pat.

Cu toate acestea, cel mai important lucru la alegerea vopselelor pentru camera unui copil este calitatea lor. Trebuie sa fie sigure, ecologice – sa aiba un miros neutru si sa nu contina compusi volatili toxici care sunt eliberati dupa vopsire. 

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *