Alegerea laptelui praf pentru biberonul bebelusului reprezinta o etapa importanta pentru orice parinte. Pentru o mama care nu poate alapta din diferite motive, laptele praf reprezinta cel mai bun substitut pentru laptele matern. Este conceput conform unor specificatii legale si stricte. Imita laptele matern natural, diferenta fiind aceea ca este fabricat pe baza de lapte de vaca.
Insa, nu orice lapte praf este bun pentru bebelus. Actualmente, expertii in pediatrie recomanda excluderea unor ingrediente.
Chiar daca laptele praf este extrem de aproape de compozitia laptelui matern, este, totusi, un lapte artificial. Drept urmare, este necesar sa se raspunda la undele intrebari pentru a alege cel mai potrivit lapte praf:
– exista antecedente de alergie la lactoza in familie?
– copilul regurgiteaza des dupa ce a baut lapte? Intampina probleme cu digestia?
Cele mai citite articole
– varsta bebelusului este in egala masura importanta in momentul introducerii laptelui praf.
Ce contine un lapte praf si care sunt criteriile de care se va tine cont atunci cand este ales?
Numai putin de 30 de ingrediente sunt necesare in compozitia laptelui praf (proteine, materii grase, glucide, vitamine, minerale), toate necesare si esentiale dezvoltarii copilului.
Proteinele: lapte
In general, cu exceptia problemelor de sanatate si a recomandarilor medicale specifice, este vorba de lapte de vaca. Moleculele sale (in special proteinele) vor fi descompuse pentru a fi reconstituite in functie de nevoile bebelusului. Idealul este sa alegem laptele bio, pentru a evita ca acesta sa contina antibiotice (al caror continut nu este reglementat in niciun fel!) sau orice alt reziduu toxic.
Grasimi
Raportul ideal al acizilor grasi esentiali ar trebui sa fie de 1 Omega-3 la 5 Omega-6 pentru a fi identic cu cel din laptele matern, care contine intre 40 si 60% grasimi saturate, 35% grasimi mononesaturate si intre 15 si 20% grasimi polinesaturate. De asemenea, este important sa se include ARA si DHA (14 pana la 35 g per 100 ml fiecare), deoarece dezvoltarea neuronala si a retinei este mai putin importanta daca cele doua nu sunt combinate.
Vitaminele
Vitamina D se recomanda bebelusului inca de la nastere. Vitamina D este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea osoasa a bebelusilor, iar o deficienta sau un exces poate duce la malformatii grave, fragilitate osoasa si retard de crestere.