Stiri

Acneea de la mască – cum îți protejezi tenul de „mascnee”?

Măștile au jucat un rol vital în reducerea răspândirii coronavirusului. La mai bine de un an de la momentul în care purtarea lor ne-a fost impusă de către autorități, nu putem ignora cele mai importante efecte adverse ale utilizării lor zi de zi. Măștile pot contribui la apariția acneei, dar și la descuamarea pielii, la erupții cutanate ori la mâncărimi greu de suportat în partea de jos a feței. 

Dacă și tu ai observat că tenul tău a suferit modificări în ultimele luni, înseamnă că ai nevoie de câteva sfaturi pentru a remedia sau chiar a elimina efectele purtării măștilor. Iată cum îți poți recăpăta pielea curată, fără imperfecțiuni.

Spală și hidratează fața după fiecare utilizare a măștii

Îngrijirea și tratamentul pielii uscate te poate scuti de probleme cu tenul din cauza purtării prelungite a măștii. Îți recomandăm să speli fața cu un produs de curățare ușor, eventual unul fără parfum, ca mai apoi s-o ștergi ușor cu un prosop uscat. Imediat după această rutină, pe care ar fi bine să o ai de fiecare dată când îndepărtezi masca utilizată, aplică o cremă lejeră care va hidrata bine pielea.

Renunță la machiaj

Ai fost vreodată la saună machiată? Sub mască, din cauza căldurii excesive și a aburului produs la expirație, e foarte posibil ca machiajul să îți înfunde porii feței, ceea ce va duce la erupții ale pielii, la apariția coșurilor sau a punctelor negre. Evită, așadar, machiajul atunci când ești nevoită să porți mască. Totuși, nu uita să hidratezi buzele cu un balsam delicat, pentru că altfel acestea se vor exfolia. 

Absoarbe umezeala

Folosește un șervețel uscat curat pe care să-l poziționezi între piele și mască. Nu-ți face griji, pentru că acesta nu va bloca în niciun fel aerul curat să ajungă la căile tale respiratorii. În schimb, șervețelul va absorbi o cantitate impresionantă de umezeală, creată în mod natural prin procesul de expirare. În acest fel, pielea ta nu va căpăta un aspect gras. În plus, dacă porți ochelari de vedere sau de soare, în sfârșit nu te vei mai confrunta cu problema aburirii lentilelor, grație aceluiași șervețel. 

Folosește mai puține produse cosmetice

Cele mai citite articole

Dacă observi că tenul tău este predispus la iritații după purtarea măștii, renunță la a mai folosi multe produse de îngrijire, așa cum făceai înainte de pandemie. Rămâi la crema hidratantă, fără a mai adăuga și altele pe listă decât dacă acestea sunt absolut necesare.

Utilizează o mască potrivită

Pentru a reduce eventualele probleme cu care te-ai putea confrunta din cauza purtării pentru o perioadă lungă de timp, verifică dacă masca ta are:

  • o potrivire perfectă pe forma feței tale – să se muleze perfect pe nas, pe lateralul feței și pe bărbie
  • cel puțin două straturi de țesătură – dar nu din nylon sau poliester, care vor bloca schimbul de aer, deci vor crea o umezeală puternică între mască și piele
  • material moale, natural, prin care poți respira cu ușurință – dacă masca se simte prea strânsă sau alunecă pe față, aceasta îți poate irita pielea

Fă pauză de la purtat masca

Desigur, îți recomandăm să faci acest lucru numai atunci când te afli într-un mediu sigur pentru tine sau la exterior. La fiecare patru ore de purtat masca, atunci când se presupune că ar trebui să o schimbi cu una nouă, ia o pauză de aproximativ 15 minute în care să lași pielea să respire liberă. Dacă ai posibilitatea, spală cu apă curată tenul și tamponează ușor cu un șervețel uscat toată suprafața care a fost acoperită de mască, însă numai DUPĂ CE TE-AI SPĂLAT PE MÂINI CU SĂPUN. Locurile sigure în care poți sta fără mască sunt:

  • în aer liber, la o distanță de cel puțin doi metri de o altă persoană
  • în propria mașină, dar numai dacă ești singur în ea
  • acasă

Sperăm că sfaturile noastre te-au ajutat să înțelegi cum îți protejezi tenul de acneea provocată de masca de protecție împotriva coronavirusului.

Cele mai citite articole