Diverse

Accesorii si fitinguri pentru agricultura de la magazinul nostru !

Atunci cand luam in considerare imbunatatirea gradinei sau eficentizarea unui sistem de irigatie, magazinul regalfermierul.ro este magazinul de la care clientii pot achizitiona cele mai bune produse. Gama de accesorii si fitinguri ofera posibilitatea de crea sisteme de irigare eficiente fara costuri majore.

Irigarea este procesul de udare a culturilor, pasunilor si plantelor prin utilizarea apei, care este furnizata prin conducte, aspersoare, canale, spray-uri, pompe si alte caracteristici artificiale, mai degraba decat sa se bazeze exclusiv pe precipitatii. Cu alte cuvinte, este o metoda a unui sistem avansat de udare pentru a ajuta plantele sa creasca, deoarece este aplicata ca alternativa la agricultura pluviala. 

Este, de asemenea, o tehnica de indeplinire a cerintelor de apa pentru plante sau culturi, deoarece acestea au nevoie de ea ca resursa esentiala pentru crestere. In acelasi timp, ajuta la furnizarea plantelor cu nutrientii necesari dezvoltarii si cresterii, precum si la obtinerea unor randamente ridicate, permitand patrunderea radacinilor in campurile uscate. 

In mod traditional, apa pentru irigatii poate fi obtinuta din baraje, lacuri, rauri, fantani, iazuri, rezervoare, canale sau puturi tubulare, printre diverse alte surse. Cu toate acestea, timpul, cantitatea de apa necesara, rata si frecventa udarii depind de mai multi factori. Unele dintre ele includ tipul de cultura, tipurile de sol si anotimpul. 

De exemplu, culturile cultivate vara necesita mult mai multa apa in comparatie cu cele cultivate iarna. Irigarea se aplica si in zonele care nu sunt prietenoase din punct de vedere geografic cu culturile in crestere, cum ar fi regiunile uscate. Ajuta la cresterea plantelor in zone care altfel nu ar sprijini o astfel de crestere. Dupa ce a definit irigarea, acest articol analizeaza tipurile, metodele si importanta irigatiei.

Irigarea la suprafata

Este cel mai comun tip de irigare, deoarece foloseste pur si simplu gravitatia pentru a distribui apa pe un camp, urmarind conturul terenului. In irigarea de suprafata, de exemplu, apa va curge in jos dintr-o zona mai inalta, ajungand la toate culturile.

Este aplicabil numai daca zona sau terenul are suficienta apa si este in panta naturala, in caz contrar, devine foarte laborios. Utilizeaza tehnica sistemului de brazda, prin care canalele sunt folosite pentru a directiona apa in jos pe o panta printr-un padoc unde sunt cultivate culturi sau plante – la aproximativ 1 metru unul de celalalt.

Cel mai bun exemplu sunt orezariile din Asia de Est. In acele zone, terenul este sapat in terase si apa curge in jos, permitand udarea fiecarei parcele de teren. 

Irigare localizata

Pentru irigarea localizata, apa este distribuita sub presiune scazuta catre fiecare planta. Tuburile sau o retea de conducte sunt folosite pe tot terenul, livrand apa la fiecare planta. 

Scopul acestui tip de irigare este de a umezi doar o zona mica, de obicei zona unde se afla radacina a plantei, deoarece apa este aplicata chiar in jurul bazei plantei. Debitul de apa este, de asemenea, foarte scazut, aplicat regulat si in cantitati mici fie sub, fie deasupra suprafetei solului. 

Cele mai citite articole

Dispozitivele de aplicare utilizate in irigarea localizata includ duze, tevi perforate, tuburi mici, duze si orificii, in timp ce componentele principale includ regulatoare de presiune si debit, conducte principale, laterale, sistem de filtrare si distribuitoare. Irigarea localizata este considerata extrem de eficienta, de pana la 90%, datorita atributului sau ridicat de economisire a apei. 

Irigare prin picurare

Irigarea prin picurare este un subtip de irigare localizata, in care picaturile de apa sunt livrate direct la sau langa radacinile unei plante la un debit foarte scazut. 

Este un tip eficient de irigare, deoarece minimizeaza evaporarea si scurgerea apei. De asemenea, este foarte potrivit pentru toate tipurile de topografie si soluri si perfect pentru zonele cu cantitati limitate de apa sau cu costuri mari de apa. Presiunea necesara in irigarea prin picurare este intre 0,7 si 1,4 kg/cm2 (10 si 20 psi).

Irigare prin aspersie

Dupa cum sugereaza si numele, aspersoarele sunt folosite pentru a iriga intr-un mod care simuleaza precipitatiile naturale. Sistemul este operat intr-un mod care asigura aplicarea uniforma a apei. Aspersoarele de inalta presiune sau pistoalele sunt folosite pentru a distribui apa dintr-o locatie centrala in camp, de obicei prin pompare.

Aspersoarele ar putea fi atasate si la platforme mobile. In irigarea cu pivot central, de exemplu, aspersoarele sunt atasate la turnuri cu roti, intr-un model circular pentru a pulveriza apa deasupra plantelor si este comuna in zonele plate. Irigarea prin aspersiune poate fi folosita pentru a iriga gazon, terenuri de golf, culturi si peisaje si poate fi folosita in scopuri agricole, rezidentiale si industriale.

Irigarea subterana

In acest tip de irigare, suprafata solului nu este umeda. In schimb, apa este alimentata direct in pamant prin capilaritate pentru a reduce deriva din aer si a reduce scurgerea. In acest fel, panza freatica este ridicata, facilitand accesul culturilor la apa de care au nevoie.

Foloseste tevi sau tuburi ingropate sau banda de picurare pentru a asigura nevoile de apa ale culturilor sau plantelor. Avantajul sau este ca salveaza pierderile de apa de la evaporare si imbunatateste randamentul culturilor prin reducerea la minimum a incidentei bolilor si buruienilor. 

Cunoscuta si sub denumirea de irigare prin inundatii, este un tip de irigare in care conditiile de teren inundate sunt create in mod intentionat, facand astfel solul complet saturat. Dupa acest proces, precipitatiile naturale sunt suficiente pentru maturitatea culturilor.

Irigare perena este un sistem de irigare care se bazeaza pe o alimentare continua cu apa. Se creeaza un sistem de distributie prin canal, care scoate apa dintr-un rezervor sau un deversor catre culturi. 

Cele mai citite articole