Din ce în ce mai multe cupluri se confrunta cu probleme de fertilitate. Infertilitatea se definește drept imposibilitatea de a obține o sarcină după minim 1 an de încercări consecutive, aferente celor 12 ovulații.
Dificultatea de a concepe un copil poate rezulta din cauza infertilității partenerei sau partenerului. Pe de altă parte, există și cazuri în care nu poate fi identificată cu certitudine cauza.
Iată care sunt cauzele frecvente ale infertilității!
Cauzele infertilității
Atât infertilitatea masculină, cât și cea feminină pot avea numeroase cauze. Investigațiile medicale sunt esențiale pentru diagnostic. În funcție de afecțiunile depistate, medicul poate recomanda un tratament corespunzător și suplimente alimentare pentru fertilitate.
Cele mai cunoscute cauze ale infertilității sunt:
- Probleme de ovulație
Problemele de ovulație reprezintă cea mai comună cauză a infertilității. Ovulația este procesul prin care ovulul matur, gata de fecundat, este eliberat în trompele uterine. Atunci când aceasta are loc neregulat sau este absentă, nu poate fi obținută o sarcină.
Problemele de ovulație pot fi cauzate de (1, 2):
- sindromul ovarelor polichistice;
- hiper- sau hipotiroidism;
- hiperprolactinemie (un nivel ridicat de prolactină în sânge);
- insuficiență ovariană primară sau menopauză prematură (funcția ovariană se oprește înainte de 40 de ani).
- Calitate scăzută a lichidului seminal
Infertilitatea masculină poate fi determinată de (1):
- absența spermatozoizilor;
- producția scăzută de spermatozoizi;
- motilitate redusă a spermatozoizilor.
Aceste tulburări pot fi cauzate de numeroși factori, cum ar fi afecțiuni genetice, testicul necoborât, infecții cu transmitere sexuală, varicocel sau diabet zaharat (1).
- Probleme de ejaculare
Cele mai citite articole
Traumatismele la nivelul testiculelor, blocajele la nivelul canalelor din interiorul acestora sau ejacularea prematură pot cauza probleme de concepție (1).
- Cancerul și tratamentul acestuia
Atât cancerul, cât și chimioterapia și radioterapia pot afecta calitatea lichidului seminal, dar și fertilitatea feminină. Cancerele la nivelul organelor reproducătoare se asociază cu un risc mai mare de infertilitate, comparativ cu alte tipuri de cancere (1).
- Anomalii uterine sau cervicale
Anomaliile organelor reproducătoare feminine pot împiedica implantarea embrionului în peretele uterin sau pot bloca trompele uterine. În această categorie sunt incluse anomaliile structurale ale colului uterin, fibroamele uterine și polipii uterini (1).
- Endometrioza
Endometrioza este o afecțiune caracterizată de răspândirea endometrului (țesutul care căptușește uterul) către țesuturile și organele din jur, cum ar fi ovare și trompe uterine. Acest lucru le afectează funcția (1).
- Trompe uterine blocate
Traseul spermatozoizilor către ovul este întrerupt în cazul trompelor uterine blocate. Un blocaj la nivelul acestora poate apărea în contextul inflamației lor, care poate apărea din cauza (1):
- infecțiilor cu transmitere sexuală;
- bolii inflamatorii pelvine;
- endometriozei;
- adeziunilor pelvine (țesut cicatricial ce poate apărea în urma intervențiilor chirurgicale în zona pelvină, infecțiilor sau endometriozei).
Factori de risc
În cazul ambelor sexe, infertilitatea se asociază cu următorii factori (1, 2):
- supraponderabilitatea și obezitatea;
- subnutriția, tulburările de alimentație (anorexie, bulimie) si dietele restrictive;
- vârsta peste 35 la femei si peste 40 la bărbați;
- consumul excesiv de alcool;
- fumatul;
- utilizarea drogurilor recreaționale, cum ar fi marijuana sau cocaina;
- sedentarismul.
In cazul femeilor care nu prezintă exces de greutate, activitatea fizica foarte intensă și excesivă se poate asocia cu probleme de ovulație (1).
În cazul bărbaților, producția spermatozoizilor poate fi afectată si de expunerea frecventă la căldură (cum ar fi sauna sau băile fierbinți) (1). Alți factori care se asociază cu scăderea fertilității masculine sunt (1, 2):
- expunerea la pesticide;
- expunerea la radiații;
- depresia;
- hipertensiunea arterială;
- antibioticele;
- steroizii anabolici pentru creșterea masei musculare.
Prin urmare, dacă nu reușești să obții o sarcină, mergi la medic împreună cu partenerul pentru investigații amănunțite! Adoptați amândoi un stil de viață sănătos și mențineți o greutate normală!
Referințe:
- “Infertility – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infertility/symptoms-causes/syc-20354317. Accessed 18 Sept. 2022.
- Causes – Infertility. 2022, www.nhs.uk/conditions/infertility/causes/. Accessed 18 Sept. 2022.