Vitamina B12, una dintre cele mai importante vitamine ale complexului B, are un rol major în menținerea sănătății. Beneficiile sale includ prevenirea anemiei, creșterea nivelului de energie și protecția sistemului nervos și a celui cardiovascular și reglarea metabolismului. Iată care sunt beneficiile principale ale vitaminei B12 și sursele alimentare adecvate.
1. Stimulează funcția sistemului imunitar
Vitamina B 12 este implicată în procesul de sinteză a leucoitelor: globulele albe care ne protejează organismul împotriva infecțiilor. În absența unui aport suficient de vitamina B12, organismul nu reușește să mențină o rată adecvată de sinteză și înlocuire a liniei albe, ceea ce are un impact nefavorabil asupra rezistenței la infecții [1].
un alt mod interesant prin care vitamina B12 susține funcția sistemului imunitar are legătură cu rolul său de antioxidant. Combătând efectele radicalilor liberi, cobalamina contribuie la prevenirea bolilor cronice, a inflamației generale a organismului și a proceselor de îmbătrânire [2].
2. Crește nivelul de energie
Vitamina B12 joacă un rol important în creșterea nivelului de energie al organismului nostru. Prin stimularea metabolismului, vitamina B12 contribuie la producerea de energie în celulele și previne instalarea oboselii.
Un aport adecvat de vitamina B12 poate ajuta la combaterea oboselii cronice și la reducerea simptomelor asociate acestui sindrom. Un nivel adecvat de vitamina B12 poate reduce depresia și anxietatea, și combate senzația constantă de epuizare [3].
De asemenea, un aport suficient de vitamina B12 poate ajuta la menținerea nivelurilor optime de glucoză în sânge, prevenind efectele hipoglicemiei. Oamenii care se confruntă cu episoade de hipoglicemie vor experimenta momente extreme de oboseală și slăbiciune. Și în cazul lor, un nivel adecvat de vitamina B12 poate oferi o schimbare semnificativă a nivelurilor de energie [1].
În plus, consumul zilnic adecvat de vitamina B12 poate menține buna funcționare a sistemului nervos. Acest lucru se datorează faptului că vitamina B12 joacă un rol important în producția neurotransmițătorilor responsabili pentru procesarea informațiilor și transferul mesajelor între celulele creierului. Acest lucru vă poate oferi o stare generală mai bună și o energie mentală sporită [4].
3. Protejează sistemul nervos
Vitamina B12 joacă un rol esențial în protejarea sistemului nervos. O deficiență de vitamina B12 poate produce daune ireversibile, iar acest lucru poate contribui la apariția simptomelor de Parkinson. Acest nutrient este esențial pentru sinteza neurotransmițătorilor precum serotonina și dopamina, care reglează starea de spirit și reduc anxietatea [2].
Mai mult, B12 poate ajuta la reglarea nivelului de aminoacizi din sânge, responsabili pentru funcția cognitivă și memorie. B12 este importantă și pentru producția de celule roșii din sânge, ceea ce asigură o bună oxigenare a creierului – o altă condiție obligatorie pentru performanța cognitivă [1].
4. Reduce riscul de boli cardiovasculare
Vitamina B12 joacă un rol important în reducerea nivelului de colesterol și a trigliceridelor din sânge. Acest lucru contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare prin prevenirea formării plăcilor de aterom care pot duce la blocaje ale arterelor. De asemenea, vitamina B12 joacă un rol cheie în îmbunătățirea funcției musculaturii inimii și prevenirea aritmiilor cardiace.
Vitamina B12 poate contribui la promovarea sănătății vaselor de sânge și reducerea tensiunii arteriale. Aceast lucru se datorează faptului că vitamina B12 ajută la crearea unor molecule chimice care contribuie la menținerea elasticității arterelor și la prevenirea formării plăcilor de aterom [4].
5. Ajută la reglarea metabolismului
Vitamina B12 joacă un rol important în reglarea metabolismului. Această vitamină poate ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge și la prevenirea diabetului de tip 2. De asemenea, vitamina B12 este implicată în procesul de metabolizare a alimentelor, ceea ce înseamnă că îți poate oferi energie suplimentară [3].
Cobalamina este esențială și pentru absorbția corectă a nutrienților esențiali: proteine, grăsimi și carbohidrați.
6. Combate anemia
Cele mai citite articole
Vitamina B12 poate ajuta la prevenirea anemiei prin creșterea nivelului de hemoglobină și eritrocite din sânge. Cobalamina joacă un rol esențial în producția de celule rosii si hemoglobină, prevenind astfel deficiențele nutriționale care duc la anemie. De asemenea, vitamina B12 ajută la absorbția fierului și protejează mucoasa tractului digestiv [2].
Vitamina B12 joacă un rol important în asigurarea unei sănătăți optime. Acest nutrient ne oferă mai multe beneficii, cum ar fi creșterea energiei, protejarea sistemului nervos, reducerea riscului de boli cardiovasculare, reglarea metabolismului și combaterea anemiei. Sursele alimentare ale vitaminei B12 includ carne, ouă, pește, lapte și produse lactate, legume, fructe, cereale și uleiuri vegetale. O dietă echilibrată este modul optim de a asigura un aport adecvat de vitamina B12 în cazul unui organism sănătos.
Bibliografie:
1. Harvard School of Public Health. “Vitamin B12.” The Nutrition Source, 4 June 2019, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-b12/, accesat la 3.02.2023;
2. National Institutes of Health. “Office of Dietary Supplements – Vitamin B12.” Nih.gov, 9 Mar. 2022, ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/, accesat la 3.02.2023;
3. NHS Choices. “Overview – Vitamin B12 or Folate Deficiency Anaemia.” NHS, 23 May 2019, www.nhs.uk/conditions/vitamin-b12-or-folate-deficiency-anaemia/, accesat la 3.02.2023;
4. “Vitamin B-12.” Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-b12/art-20363663#:~:text=Vitamin%20B%2D12%20(cobalamin), accesat la 3.02.2023.