Corp

5 lucruri pe care ar trebui să le cunoască viitorii părinți despre celulele stem

Recoltarea celulelor stem reprezintă o măsură pe care orice părinte ar trebui să o ia în calcul. Celulele stem, considerate a fi pietrele de temelie ale unui metabolism complet funcțional, au un potențial nelimitat de înmulțire. Celulele stem sunt celule tinere, care au capacitatea unică de a se diferenția în celule specializate.

Această șansă unică de recoltare celule stem se poate valorifica numai în momentul nașterii copilului. 

Recoltarea celulelor stem, o decizie de importanță majoră a părinților pentru viitorul medical al copilului

Nu știm ce se poate întâmpla în viitor. În viață mereu ne lovim de imprevizibil, de aceea este important să valorificăm orice oportunitate prezentă. 

În acest context, recoltarea celulelor stem este o soluție la care pot apela părinții în vederea garantării unui viitor sigur pentru copilul lor și nu numai. 

În situația în care micuțul se confruntă cu o afecțiune medicală severă, părinții au acces rapid la terapia cu celule stem, garantând o creștere a șanselor de recuperare.

Celulele sunt utilizate în tratarea multor afecțiuni complexe, cum sunt:

  • Leucemii cronice;
  • Tulburări neurologice precum paralizie cerebrală sau autism; 
  • Tulburări hiperplazice ale sistemului limfatic;
  • Anomalii ereditare ale hematiilor;
  • Tulburări ereditare ale sistemului imun etc.

Însă, lista poate continua. Transplantul de celule stem din sângele de la nivelul cordonului ombilical poate fi folosit în tratarea a peste 70 de afecțiuni oncologice și hematologice. Așa numitele “celule de aur” au capacitatea de a salva vieți, terapia cu celule stem deschizând numeroase oportunități de tratare a unor afecțiuni medicale complexe.

5 lucruri pe care trebuie să le știi ca părinte despre celulele stem 

Ca viitor părinte, trebuie să știi ce presupune procedura de recoltare celule stem și beneficiile reale pe care le poți obține ulterior. Iată 5 lucruri pe care ar trebui să le cunoști despre această procedură.

  1. Celule stem nu își pierd proprietățile după congelare (ele fiind păstrate la o temperatură -196°C), ele putând fi stocate pe o perioadă nedefinită, fără a exista riscuri de compromitere a calității lor. 
  2. Procedura este nedureroasă, neinvazivă și sigură atât pentru mamă, cât și pentru copil.
  3. După recoltare, celulele stem sunt stocate în condiții de maximă siguranță. Băncile de celule stem dețin condițiile optime pentru stocarea acestor celule.
  4. Celulele pot fi utilizate pentru transplanturi autologe (donatorul este cel care primește celulele colectate) sau alogenice (o altă persoană beneficiază de aceste celule –  de exemplu, un frate sau soră a copilului).
  5. Terapia cu celule stem nu reprezintă o opțiune pentru toate tipurile de afecțiuni medicale.

Este important ca viitorii părinți să se informeze responsabil despre această procedură, din surse cât mai sigure și de încredere. Luând decizia de recoltare a celulelor stem la naștere, aceștia îi vor putea garanta copilului un viitor medical mult mai sigur.