Diverse

3 sfaturi utile pentru întreținerea corectă a bijuteriilor

Bijuteriile reprezintă adesea amintiri prețioase, obiecte de familie sau, pur și simplu, piese cu valoare sentimentală. Indiferent de semnificația lor, cu siguranță îți dorești să le poți păstra într-o stare impecabilă pentru cât mai mult timp. Iată câteva sfaturi practice care te vor ajuta să ai grijă de bijuteriile tale!

1. Ține cont de material atunci când le cureți

Primul pas pentru a-ți îngriji corect bijuteriile este să fii atentă la materialul din care acestea sunt realizate. Fiecare tip de metal sau piatră prețioasă vine cu anumite recomandări de curățare, iar folosirea unei metode nepotrivite poate duce la deteriorarea podoabei. Iată cum se poate face curățarea bijuteriilor, în funcție de material:

  • aur – bijuteriile din aur pot fi curățate ușor cu apă caldă și puțin săpun lichid. Tot ce trebuie să faci este să îndepărtezi bijuteria, să o clătești bine cu apă și săpun, iar apoi să o ștergi folosind o cârpă moale. Evită detergenții duri, substanțele chimice și clorul;
  • argint – acest metal prețios este predispus la oxidare, proces care se manifestă prin înnegrire. Pentru a-l curăța, folosește o soluție specială pentru argint sau cu o pastă de dinți neabrazivă. Clătește bine bijuteria cu apă rece și usuc-o cu o cârpă moale;
  • platină – acest metal este extrem de rezistent și nu se oxidează. Îl poți curăța ușor, cu apă caldă și săpun lichid. Îndepărtează murdăria ușor cu o perie moale, clătește bine pentru a elimina orice urmă de spumă, apoi șterge bijuteria;
  • pietre prețioase – în funcție de tip, acestea pot avea diferite durități și sensibilități la substanțe chimice. Cere sfatul unui un bijutier pentru a-ți curăța podoabele cu pietre prețioase fără să le deteriorezi.

2. Depozitează bijuteriile în mod corect

Cele mai citite articole

Pentru a proteja bijuteriile împotriva deteriorării și pentru a le menține strălucirea, este important să le depozitezi adecvat. Alege o cutie de bijuterii compartimentată, căptușită cu un material moale, precum catifea sau velur. Acesta va preveni zgârieturile și va proteja bijuteriile delicate.

Pentru o protecție sporită, depozitează piesele din diferite materiale în compartimente separate. De exemplu, pune inelele din aur separat de modelele de cercei din diverse aliaje. Mărgelele și perlele sunt fragile și trebuie depozitate, de asemenea, separat de alte bijuterii. Le poți păstra în pungi confecționate dintr-un material moale sau în cutii speciale.

Alege un loc uscat și ferit de lumina directă a soarelui pentru a păstra bijuteriile. Lumina și umiditatea pot deteriora pietrele prețioase și pot cauza pătarea metalelor. Atunci când călătorești, ia cu tine doar bijuteriile de care ai nevoie și depozitează-le într-o cutie compactă și sigură!

3. Evită contactul bijuteriilor cu substanțe chimice

Parfumurile, loțiunile și alte produse cosmetice pot conține substanțe chimice care provoacă pătarea sau corodarea metalelor și deteriorarea pietrelor prețioase. Aplică aceste produse înainte de a purta bijuteriile și lasă-le să se usuce complet pe piele sau evită să le folosești în perioada în care porți bijuteriile. Spre exemplu, dacă ai ales o pereche de cercei eleganți din aliaj placat cu aur galben Loisir by Oxette Dance, ai grijă să nu îi pulverizezi cu parfum sau cu alte formule cosmetice.

Detergenții de vase, de rufe și alte produse de curățenie pot deteriora și ele bijuteriile. Scoate podoabele înainte de a te spăla pe mâini, de a face duș, de a spăla vasele sau de a face curățenie. De asemenea, îndepărtează-le înainte de a înota sau de a folosi o cadă cu hidromasaj, deoarece clorul din piscine și băi cu hidromasaj poate duce la oxidarea lor. Evită contactul acestora și cu produsele chimice de uz casnic, cum ar fi înălbitorul, amoniacul și acetona.

Prin urmare, ține cont de material atunci când îți cureți bijuteriile, depozitează-le în mod corect și evită contactul acestora cu substanțe chimice care le-ar putea deteriora. Urmează aceste sfaturi simple și vei reuși să-ți protejezi colecția și să te bucuri de piesele tale favorite pentru mulți ani de acum înainte!

Cele mai citite articole