Diverse

3 afecțiuni ale sânilor care pot fi remediate pe cale chirurgicală

Sănătatea sânilor este o preocupare majoră pentru multe persoane, atât femei, cât și bărbați, iar anumite afecțiuni la acest nivel pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții și a stimei de sine. În unele cazuri, intervențiile chirurgicale reprezintă o modalitate eficientă de a corecta aceste probleme și de a reda aspectul natural și simetric al sânilor.În cele ce urmează vom discuta despre trei afecțiuni ale sânilor care pot fi remediate cu succes prin proceduri chirurgicale, desigur, în urma unei consultații amănunțite realizate de către un medic specialist.

1. Sindromul Poland

Sindromul Poland, denumit astfel după chirurgul britanic Alfred Poland care l-a descris pentru prima dată în 1841, este o afecțiune congenitală rară, prezenta la aproximativ 1 din 10.000 până la 1 din 100.000 de nou-născuți. Această afecțiune este caracterizată prin absența sau subdezvoltarea mușchiului pectoral de pe o parte a corpului și poate apărea izolat sau împreună cu alte anomalii. Sindromul poate fi cauzat de o perturbare a fluxului sangvin în zona pectorală în timpul dezvoltării embrionului.

Simptomele sindromului Poland pot varia și includ, pe lângă absența sau subdezvoltarea mușchiului pectoral, semne precum deplasarea mamelonului și a areolei sau deformarea cutiei toracice. De asemenea, mâna și degetele pe aceeași parte a corpului pot fi mai mici și pot prezenta anomalii. Totuși, severitatea și tipul simptomelor pot varia considerabil de la o persoană la alta.

Diagnosticul sindromului Poland se face prin examinare fizică și prin evaluarea simptomelor pacientului, iar tratamentul este, în mare parte, simptomatic. În cazurile în care absența sau subdezvoltarea mușchiului pectoral afectează aspectul și funcționarea normală, se poate recurge la chirurgie. Procedurile de reconstrucție mamară cu implanturi din silicon sunt adesea preferate pentru a îmbunătăți aspectul părții afectate a corpului, în cazul femeilor. Pentru pacienții de sex masculin, se pot folosi proceduri, precum transferul de grăsime proprie, reconstrucția peretelui toracic cu mușchi dintr-o altă parte a corpului sau utilizarea unor implanturi mamare adaptate. Terapia fizică poate fi de asemenea recomandată pentru a îmbunătăți mobilitatea și forța [1].

2. Mamelonul ombilicat

Mamelonul ombilicat este o afecțiune în care mamelonul este retras în interiorul sânului, în loc să fie proeminent. Acest fenomen poate fi o caracteristică normală, prezentă încă de la naștere, sau poate apărea mai târziu în viață din cauza unor afecțiuni precum cancerul de sân. De aceea, este foarte important să se consulte un medic cât mai curând, dacă apar schimbări în aspectul mameloanelor.

Diagnosticul acestei afecțiuni se face prin examinare fizică, dar poate necesita și anumite proceduri imagistice, cum ar fi mamografia, ecografia sau RMN-ul. Tratamentul pentru mamelonul ombilicat depinde de cauza care stă la baza acestei afecțiuni. Dacă este vorba despre o caracteristică normală, de la naștere, nu este necesar niciun tratament, decât dacă se dorește o îmbunătățire din punct de vedere estetic. În această situație, pacientul poate opta pentru chirurgia plastică pentru a corecta aspectul mamelonului.

În cazul în care mamelonul ombilicat este cauzat de o afecțiune a sânului, tratamentul va viza acea afecțiune. Astfel, în funcție de cauză, pot fi necesare tratamente medicamentoase, stimularea manuală sau diverse tipuri de intervenții chirurgicale la nivelul sânului [2].

3. Ginecomastia

Ginecomastia este o afecțiune caracterizată prin mărirea anormală a sânilor la bărbați, cauzată, de cele mai multe ori, de un dezechilibru hormonal. Acest fenomen poate apărea în orice etapă a vieții și poate fi legat de diverse condiții medicale, precum obezitatea, tulburările hepatice sau afecțiuni ale tiroidei. Simptomele ginecomastiei includ umflarea țesutului glandular al sânilor, care poate fi însoțită de durere sau sensibilitate. Deși majoritatea bărbaților nu prezintă simptome severe, orice modificare la nivelul sânilor trebuie investigată de un medic pentru a exclude alte posibile afecțiuni. Pentru a diagnostica ginecomastia, medicul specialist poate opta pentru examinarea clinică, împreună cu anumite analize de sânge și teste imagistice. Diagnosticul poate include și o biopsie a țesutului mamar, dacă există suspiciunea unei afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul de sân.

Tratamentul ginecomastiei se realizează pe cale chirurgicală. Desigur, în funcție de cauză, medicul poate recomanda ;i medicamente care să echilibreze nivelul hormonilor, schimbări ale stilului de viață, o alimentație sănătoasă și exerciții fizice regulate. Totuși, micșorarea țesutului care s-a dezvoltat în exces nu se poate realiza altfel decât prin intermediul unei intervenții chirurgicale, care poate include liposucția, pentru îndepărtarea grăsimii, și mastectomia subcutanată [3].

Progresele în domeniul chirurgiei plastice oferă soluții eficiente pentru o varietate de afecțiuni ale sânilor. De la sindromul Poland, până la mamelonul ombilicat, ginecomastie și alte afecțiuni, pacienții au opțiuni eficiente pentru a-și îmbunătăți aspectul și a-și recăpăta încrederea în sine. În orice situație, este important ca decizia privind o eventuală intervenție chirurgicală să fie luată în urma unei consultații de specialitate cu un chirurg plastician sau un chirurg specialist, care poate oferi o evaluare personalizată a cazului!

Bibliografie:

Cele mai citite articole

[1] Thibodeau, Rachel, and Franco. “Poland Syndrome in Children.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 24 Oct. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560788/. Accesat în data de 1 Feb. 2024.

[2] Cleveland Clinic “Inverted & Flat Nipples: Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/25118-flat-and-inverted-nipples. Accesat în data de 1 Feb. 2024.‌

[3] “Gynecomastia.” Hopkinsmedicine.org, 19 Nov. 2019, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/gynecomastia. Accesat în data de 1 Feb. 2024.‌

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/

Cele mai citite articole